Peste 200 de membri ai Federatiei Sanitas picheteaza, marti, Palatul Parlamentului, urmand ca miercuri sa intre in greva japoneza, iar pe data de 19 sa declanseze o greva de avertisment cu intreruperea activitatii timp de doua ore, informeaza Mediafax.

Reprezentantii Federatiei Sanitas cer parlamentarilor modificarea ordonantelor privind salarizarea in sistemul sanitar.

"Avem nemultumiri fata de legislatia existenta in domeniu si in special legislatia care salarizeaza personalul din sector. Avem nemultumiri fata de faptul ca in ordonantele 20 si 43 nu au fost cuprinse anumite sectoare din domeniul sanitar, cum ar fi DSP, directiile generale de protectie a copilului, directiile de asistenta sociala, TESA. Avem un mesaj pentru parlamentari. Daca tot mandatul nu au facut mare lucru, poate ca se gandesc acum, inainte de plecare, sa faca un lucru bun, sa mai stearga putin din pata neagra pe care o lasa in urma lor", a declarat Mitrea Graniceru din Mehedinti.

"Mesajul nostru pentru parlamentari este acela ca, in momentul in care intra aceste ordonante in Parlament, sa fie discutate si sa decida legi organice, sa cuprinda intreg personalul care lucreaza in sanatate si nu cum este in momentul de fata, cu extrem de multe exceptii. Produce o mare nemultumire atat in randurile celor care au primit cate ceva la rectificarea prin ordonantele 20 si 42, dar cele mai mari nemultumiri sunt ale celor care nu au fost cuprinsi. Acum cartea este la Parlament. Ei decid asupra transformarii ordonantei in lege si macar acum sa o faca cu cap si nu cu picioarele", a declarat Liviu Carstea din Timis.

"Pichetam si am fost la toate usile pentru a ne cere drepturile si nu de acum, de multi ani. Sunt in aceste actiuni de peste 15 ani. Sunt angajata in DGASPC Iasi de peste 20 de ani. Am un venit de 1.700 de lei. Sunt acolo psiholog, avem o munca grea, in conditii de agresiune si nu suntem platiti. Personalul de specialitate fuge, nu avem niciun medic la acesti 240 de beneficiari pe care ii ingrijim, ceea ce ne ingreuneaza munca foarte rau. Avem si noi copii, parinti, lucrurile se complica foarte mult. Chiar avem nevoie de ingrijiri de sanatate si salariile pe care le avem sunt mai mult bani de nu stiu ce cheltuieli, ca astea nu sunt salarii de fapt. Copiii termina scoli, se angajeaza si au salarii de debutanti mai mari decat ale noastre, care suntem parinti si salariati de peste 20 de ani", a declarat Mihaela Tincu din Harlau, judetul Iasi.

Federatia Sanitas a anuntat, saptamana trecuta, ca a strans peste 35.000 de semnaturi la nivel national pentru declansarea grevei generale pe 31 octombrie, in cazul in care revendicarile nu sunt solutionate.

Pana atunci, miercuri, pe 12 octombrie, angajatii din sanatate vor intra in greva japoneza, iar pe 19 octombrie vor declansa o greva de avertisment cu intreruperea activitatii timp de doua ore.