Sistemul informatic al cardului national de sanatate nu functioneaza nici marti dimineata din cauza unor probleme tehnice de comunicatie intre unele componente, a anuntat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, potrivit Agerpres. Sistemul este nefunctional de peste 24 de ore. "Din pacate, este cea mai de durata defectiune a sistemului informatic al cardului de sanatate, iar de el sunt legate si alte servicii. Asteptam remedierea defectiunii si apoi voi cere un raport care sa ne arate cauzele ce au determinat avaria care a afectat sistemul. Marti, la ora 10.00, s-au implinit 24 de ore de la aparitia avariei", a declarat pentru News.ro presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Radu Tibichi.

Card de sanatateFoto: CNAS

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precizeaza ca, pana la remedierea problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale/ prescrierii retetelor/ eliberarii medicamentelor va putea fi efectuata in modul offline.

"Serviciile operate in acest interval vor trebui incarcate in PIAS in maxim trei zile lucratoare calculate de la ora zero a zilei urmatoare datei prestarii serviciului, conform prevederilor legale in vigoare", au precizat reprezentantii CNAS.

Radu Tibichi ii asigura pe furnizori ca le vor fi validate serviciile prestate in perioada avariei, pentru ca aceasta problema nu este din vina lor.

Furnizorii de servicii medicale nu vor fi penalizati pentru perioada in care sistemul nu functioneaza, a mai precizat presedintele CNAS: "Serviciile pot fi ridicate in sistem in trei zile lucratore de la aparitia defectiunii, adica pana joi la ora 24.00, dar nimeni nu va fi penalizat daca defectiunea persista si vor aparea intarzieri, pentru ca nu este vina lor, ci a sistemului."

Radu Tibichi a declarat ca, recent, instanta a dat castig de cauza CNAS in contestatia privind licitatia pentru noul furnizori de servicii de mentenanta necesare sistemului informatic al cardului national de sanatate. "Curtea de Apel a dat castig de cauza CNAS fata de cotestatia HP privind noul furnizor de servicii de mentenanta. Acum, in 30 de zile de la sentinta, CNAS va semna contractul cu noul furnizor de servicii de mentenenta si suport."

Sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este indisponibil, de luni de la ora 10.00, din cauza unor probleme tehnice de comunicatie intre unele componente ale sistemului, potrivit CNAS.