Presedintele Klaus Iohannis afirma, intr-o reactie postata pe Facebook cu privire la adoptarea de catre senatori a proiectului prin care CNATDCU este scos din circuitul analizarii plagiatelor in lucrarile de doctorat si respingerea cererii sale de reexaminare a legii, ca decizia de luni a Senatului "risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese in ultimii ani". Seful statului considera totodata "cel putin suspecta graba cu care s-a actionat pentru modificarea Legii educatiei".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"In cazurile in care exista indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate dupa criterii transparente. Decizia de astazi a Senatului risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese in ultimii ani. Este cel putin suspecta graba cu care s-a actionat pentru modificarea Legii educatiei, fara o discutie pe fond, intr-un moment in care toata lumea asteapta integritate si performanta", afirma Klaus Iohannis in mesajul postat luni seara pe pagina sa de Facebook.

Amintim ca cererea presedintelui de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, proiect care ajuta doctoratele plagiate si ofera autonomie universitatilor, a fost respinsa in sedinta de plen a Senatului de luni. Senatul este camera decizionala, iar ca urmare a acestui vot CNATDCU (un Consiliu a carui credibilitate a fost consolidata prin deciziile de plagiat in cazuri de rasunet, precum Victor Ponta si Gabriel Oprea) va fi scos din circuitul analizarii plagiatelor in lucrarile de doctorat, devenind doar instanta de apel. Rezultatul votului - 90 voturi "pentru", 6 abtineri, 12 voturi "impotriva" pentru legea in forma care a trecut de Senat si la care s-a cerut reexaminarea.

Ultima sansa ca Legea sa nu intre in vigoare in forma dorita de parlamentari este atacarea ei la Curtea Constitutionala de catre presedinte, in caz ca exista indicii de neconstitutionalitate.

Citeste pe larg toate modificarile aduse de parlament: