Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins definitiv, luni, cererea procurorilor DIICOT de prelungire a arestului preventiv in cazul celor trei barbati romani care apar in reportajul realizat de televiziunea britanica Sky News, informeaza Agerpres.

Presupusi traficanti de arme din RomaniaFoto: Captura YouTube

Instanta suprema a respins contestatia DIICOT si a mentinut decizia Curtii de Apel Bucuresti, din data de 5 octombrie, prin care s-a dispus eliberarea din arest preventiv a lui Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics si Levente Pantics, urmand ca acestia sa fie plasati sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile.

Cei trei se aflau in arest preventiv din 12 august, fiind acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar intre jurnalistii britanici si presupusii traficanti de arme, iar Attila Csaba Pantics si Levente Pantics apar cu fetele acoperite in materialul Sky News, in care descriu si manipuleaza armele de foc oferite spre vanzare.

De asemenea, trei membri ai echipei de la postul de televiziune britanic care au participat la realizarea reportajului au fost pusi sub urmarire penala de procurorii DIICOT pentru savarsirea infractiunii de comunicare de informatii false.

Potrivit DIICOT, la inceputul lunii iulie 2016, Aurelian Szanto, cetatean roman rezident in Marea Britanie de mai multi ani, a fost contactat telefonic de catre un jurnalist britanic, care i-a propus sa lucreze ca translator pentru postul Sky News. Respectivul jurnalist i-a spus ca intentioneaza sa realizeze un documentar despre traficantii de arme si i-a cerut sa gaseasca persoane dispuse sa prezinte arme de foc. Desi Szanto a replicat ca nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vanatoare detinute legal de un prieten al sau din Romania, respectivul jurnalist a fost de acord. In aceste conditii, Szanto a luat legatura cu prietenul sau Attila-Csaba Pantics, care a fost de acord cu solicitarea, urmand ca prezentarea armelor sa o faca impreuna cu varul sau, Levente Pantics.

Procurorii mai spun ca jurnalistii britanici i-au oferit lui Aurelian Szanto suma de 2.000 de euro, pentru realizarea 'investigatiei jurnalistice', din care acesta a oprit 1.000 euro, iar restul de 1.000 euro urma sa fie impartit intre Attila Pantics si Levente Pantics.

Reportajul a fost realizat pe data de 31 iulie, iar Attila Csaba Pantics, Levente Pantics si Aurelian Szanto au jucat rolul de traficanti de arme, purtand cagule pe cap.