Declaratia Ralucai Pruna, care a recunoscut joi ca a mintit in fata CEDO in ceea ce priveste bugetul pentru penitenciare, a fost facuta "in contextul lipsei investitiilor pentru instante, nevoia de avea aceste investitii si necesitatea unei programari bugetare multianuale", arata Ministerul Justitiei intr-un comunicat.

Raluca PrunaFoto: Agerpres

"Referitor la afirmatia facuta de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, in cadrul sedintei plenului CSM din data de 6 octombrie 2016, cu privire la lipsa fondurilor pentru penitenciare, Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari: Afirmatia a fost facuta in contextul lipsei investitiilor pentru instante, nevoia de avea aceste investitii, si necesitatea unei programari bugetare multianuale; Comparatia cu sistemul penitenciar si fondurile alocate acestuia a fost facuta doar pentru a sublinia provocarile cu care ne confruntam in cazul dezvoltarii unei infrastructurii la nivelul intregului sistem judiciar", potrivit comunicatului de presa al MJ transmis luni si citat de Mediafax.

Institutia condusa de Raluca Pruna precizeaza ca propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculata in decursul discutiilor tehnice din minister, dar si in sedintele de dezbatere pe tema actiunilor pe care le poate pregati Romania pentru a evita pronuntarea de catre CEDO a unei hotarari pilot.

"In dorinta de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decat sa induca in eroare pe partenerii de la CEDO, am oprit un memorandum, pregatit pentru sedinta de guvern din 19 ianuarie 2016 si care continea estimari nerealiste; In schimb, am inclus in acel memorandum (memorandum I) obligatia pentru agentul CEDO si institutiile cu care colaboreaza (inclusiv MJ) de a prezenta o noua estimare, realista si cu un buget asumat (Memorandum II); Acesta din urma a fost aprobat de Guvern la 27 aprilie 2016, vizeaza constructia a doua penitenciare pana la 2021, precum si preluarea a doua locatii pentru reamenajare (pana in 2023)", potrivit documentului citat.

Ministerul Justitiei mai transmite ca "e bine ca discutam public acest lucru, chiar si in context pre-electoral, pentru ca e necesar un consens politic de natura sa garanteze nivelul necesar de investitii in sistemul judiciar, indiferent cine va fi la guvernare".

PSD depune luni, la Camera Deputatilor, motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna, intitulata "Si minciuna poate sa ucida", presedintele PSD Liviu Dragnea precizand ca ministrul va avea ocazia sa vina in Parlament pentru a explica ce a vrut sa spuna cu privire la penitenciare.

"Textul motiunii este deja redactat si va fi depus astazi (luni - n.r.) si sunt toate sansele sa se dezbata maine (marti - n.r.) si tot maine sa se voteze in plen. (...) Declaratiile publice pe care le-a facut dna ministru al Justitiei noua ni se par foarte grave. In acest sens facem acest demers politic, de care nu cred ca va tine seama primul ministru, sa depune motiune simpla si dna ministru are posibilitatea, daca va dori sa vina in Parlament, sa poata sa explice ce a vrut sa spuna", a declarat presedintele PSD, Liviu Dragnea.

El a precizat ca titlul motiunii este "Si minciuna poate sa ucida". "Eu nu am conversatii uzuale cu dna Pruna si nici nu avem o comunicare. Sincer, nici nu tin sa comunic cu dna Pruna", a raspuns Dragnea intrebat de jurnalisti daca a discutat cu ministrul Justitiei inainte de a depune motiunea. Dagnea a mai spus ca, deocamdata, PSD depune motiune simpla doar impotriva ministrului Justitiei, pentru ca "despre alte cazuri inca nu am vorbit".

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, joi, ca a mintit la CEDO ca dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru sapte penitenciare, desi in realitate Guvernul nu avea aceasta suma in buget, argumentand ca declaratiile "erau niste bune intentii".

"Stiti cum e, domnule judecator, ca la penitenciare, unde eu m-am dus si am mintit la CEDO si spun bine mintit la CEDO, ca eu am crezut ca daca mi se da o hartie sub semnatura cuiva din statul roman... Deci eu am mintit acolo spunand ca noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau niste bune intentii, pentru ca in realitate in buget noi nu avem acesti bani. Asa s-a intamplat si cu investitiile. Pe mine nu ma costa nimic si pe niciun ministru sa facem o foaie foarte frumoasa, sa spunem ca ne trebuie doua miliarde de euro ca noi sa avem o infrastructura de top in Romania, dar cata vreme nu ai acoperire in buget, lucrurile astea nu se vor intampla. Deci acest guvern, pe care ma simt obligata sa il apar nu neaparat pentru ca fac parte din el, acest guvern a mostenit asta, o colectie de bune intentii. Si a trebuit eu sa ies sa spun ca nu pot sa fac sapte penitenciare, ca nu am bani (...)", a declarat Raluca Pruna, joi, in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit regulamentului, Guvernul nu este obligat sa demita ministrul, chiar daca motiunea simpla este adoptata de Parlament.