Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa decida, marti, in legatura cu sesizarea mai multor deputati privind dispozitiile legii pentru interpretarea articolului referitor la dezincriminarea conflictului de interese in cazul parlamentarilor care si-au angajat rudele la birourile parlamentare pana in anul 2013, scrie Agerpres.

In 4 octombrie, Curtea a amanat luarea unei decizii, dupa ce reluase discutiile in acest caz.

"Au aparut noi aspecte ce trebuie luate in considerare privind problema legii de interpretare a statutului deputatilor", a declarat saptamana trecuta presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Parlamentarii care au semnat sesizarea catre CCR considera neconstitutionale prevederile legii pentru interpretarea art.38 alin.(11) din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, deoarece adoptarea acesteia ar putea conduce la un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, care "asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti, potrivit competentei sale", conform art. 18 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, republicata, privind organizarea judiciara.

Deputatii arata ca acest proiect de lege are efecte retroactive. Se incalca astfel, sustin ei, principiul neretroactivitatii legii, consacrat de prevederile art. 15 alin. (2) din Constitutie.

In opinia acestora, legea "asigura o clauza de impunitate retroactiva, fiind o "subtila dezincriminare retroactiva, o veritabila amnistie" pentru parlamentarii care au angajat rude inainte de data la care a intrat in vigoare aceasta interdictie (...), acestia nemaiputand fi trasi la raspundere juridica penala si civila".

"Trebuie mentionat ca infractiunea de "conflict de interese" prevazuta de art. 301 Cod penal nu este aplicabila unor fapte in care exista o vinovatie, o incalcare a legii, ci se adreseaza acelor "zone gri" in care se incrimineaza posibilitatea ca functionarul public sa actioneze fiindu-i afectata impartialitatea de un interes personal", se mai arata in explicatiile deputatilor.

Parlamentul a adoptat recent o propunere legislativa prin care senatorii si deputatii care si-au angajat rudele la birourile parlamentare pana in anul 2013 sa nu poata fi urmariti de Agentia Nationala de Integritate. Propunerea legislativa precizeaza ca dispozitiile din Statutul deputatilor si senatorilor potrivit carora parlamentarii nu-si pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv si nu vor produce efecte juridice pentru faptele savarsite inainte de intrarea in vigoare a acestor dispozitii, adica inainte de 21 august 2013.