Excedentul comercial al Germaniei a depasit asteptarile analistilor in luna august, datorita revenirii exporturilor dupa evolutia mai slaba din iulie, potrivit datelor publicate luni de biroul pentru statistica Destatis, relateaza MarketWatch, citata de News.ro.

Astfel, Germania a obtinut un surplus comercial de 22,2 miliarde de euro in august, peste cel de 19,4 miliarde de euro din luna precedenta. Calculul excedentului exclude fluctuatiile de sezon.

Analistii intervievati de Wall Street Journal anticipau un surplus comercial de 20 de miliarde de euro.

Exporturile au avansat cu 5,4% comparativ cu luna iulie, in termeni ajustati, marcand cea mai mare crestere lunara dupa cea consemnata in luna mai 2010.

Un statistician al Destatis a avertizat insa ca o comparatie a evolutiilor lunare ale excedentului comercial, in special a celor din lunile de vara, poate fi inselatoare, rezultatele fiind afectate de vacante si activitatile mai reduse ale fabricilor.

Comparativ cu august 2015, exporturile au urcat cu 9,8%, dar avansul vine dupa scaderea de 10% inregistrata in iulie, determinata de nivelul ridicat de comparatie fata de iulie 2015, luna exceptional de buna pentru exportatorii germani.

Balanta de cont curent a Germaniei a inregistrat un excedent de 17,9 miliarde de euro in august, in termeni neajustati, fiind peste asteptarile analistilor, de 13,6 miliarde de euro. In august 2015, surplusul de cont corent al Germaniei a fost de 14,4 miliarde de euro.