Programul "Casa Verde" prin care persoanele fizice si juridice primesc bani de la stat pentru instalarea de panouri solare este reluat luni dupa cinci ani de pauza. In mai multe judete din tara oamenii s-au asezat la cozi in fata Agentiilor de Mediu sa fie siguri ca prind finantare.

Finantarile nerambursabile date de stat in programul "Casa Verde" difera in functie de tipul instalatiei si pot ajunge la 3.000 de lei pentru montarea de panouri solare nepresurizate, 6.000 de lei pentru montarea de panouri solare presurizate si 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de caldura, explica News.ro.

Covasna

Peste 230 de persoane din judetul Covasna s-au inscris pe o lista cu numere de ordine pentru a obtine finantare prin Programul 'Casa Verde', primele persoane prezentandu-se inca de duminica noaptea in fata sediului Agentiei Judetene de Protectie a Mediului (APM) pentru a-si rezerva un loc in fata.

Directorul institutiei, Gheorghe Neagu, a declarat pentru Agerpres ca judetului Covasna i-a fost alocat un buget de aproape 630.000 de lei, iar conform estimarilor sale, suma nu va acoperi numarul cererilor depuse.

'Oamenii s-au organizat, au facut o lista, unii au stat toata noaptea in fata sediului Agentiei, desi a fost foarte frig - au fost minus patru grade azi noapte la Sfantu Gheorghe - au dormit in masini (...) La ora asta, curtea e plina de oameni, i-am lasat in curte ca sa nu bulverseze strada. Preluam dosarele, primul venit, primul servit, prelucram cam 12 dosare pe ora (...)', a declarat Gheorghe Neagu.

Alba

Peste doua sute de persoane se afla luni dimineata in fata sediului Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Alba pentru a-si depune dosarele in vederea obtinerii de fonduri prin programul Casa Verde.

Multi dintre cei care asteapta la coada intinsa pe cateva zeci de metri au venit inca de duminica seara si au intocmit liste de asteptare. Pentru a face fata temperaturilor scazute, unele persoane si-au adus termosuri cu ceai cald sau cafea, precum si scaune pliante si paturi. Altii s-au incalzit peste noapte in masini.

Directorul APM Alba, Nicolae Pienar, a declarat ca s-a tinut cont de lista intocmita de catre potentialii beneficiari, fiind preluate cate trei dosare odata. Potrivit acestuia, se lucreaza cu doua porturi de introducere a datelor, numarul angajatilor care se ocupa de preluarea si prelucrarea dosarelor fiind de patru.

In ceea ce priveste bugetul alocat judetului Alba pentru Casa Verde, acesta este in jur de un milion de lei, a mentionat Nicolae Pienar.

Tulcea

Circa 100 de persoane figureaza, luni dimineata, pe lista intocmita ad hoc de cei care asteapta in fata Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Tulcea. Potrivit directorului APM Tulcea, Mirela Raicu, majoritatea persoanelor cu care a discutat luni dimineata solicita sprijin pentru instalarea panourilor solare.

Pana in jurul orei 10.00, pe lista cu persoanele care doresc sa se inscrie in programul "Casa Verde" figurau circa 100 de persoane. Suma alocata judetului Tulcea prin programul guvernamental 'Casa Verde' este de 635.385 lei.

Botosani

Cateva sute de persoane stau la rand, luni dimineata, in fata Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Botosani pentru a depune dosarele in vederea obtinerii finantarii in cadrul proiectului Casa Verde, transmite Agerpres.

Solicitantii s-au adunat in fata APM de duminica dupa-amiaza, ei intocmind o lista de ordine. Potrivit directorului AM, Eugen Mateciuc, pe lista s-au inscris peste 250 de persoane.

Plafonul alocat judetului Botosani este de 1,2 milioane de lei, ceea ce inseamna ca numarul beneficiarilor de finantari in cadrul proiectului Casa Verde poate fi de aproximativ 200.

"Prelucram cam zece dosare pe ora si speram ca, in trei zile, sa procesam toate cererile", a afirmat Mateciuc.

Buzau

Peste 300 de persoane au facut 'o noapte' alba in fata Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Buzau pentru a prinde un loc in programul Casa Verde.

'Oamenii s-au asezat la coada inca de duminica dimineata, sunt peste 300 de persoane pe lista de asteptare, iar numarul de dosare care ar putea sa fie aprobate este de aproximativ 200', a declarat pentru Agerpres directorul APM Buzau, Mirela Marin.

Potrivit sursei citate, ritmul de inscriere este numai sase-sapte dosare pe ora.

Valcea

Aproximativ 200 de valceni au stat la coada, incepand de duminica noaptea, in fata sediului Agentiei Judetene de Protectia Mediului (APM) pentru a-si depune dosarele in cadrul programului Casa Verde, institutia eliberand, pana in prezent, aproximativ 170 de bonuri de ordine.

Directorul AJPM Valcea, Alin Voicescu, a declarat ca "plafonul pentru judetul Valcea este de 1.108.000 lei si ca in acesta s-ar putea incadra intre 150 si 200 de solicitati, in functie de instalatiile pentru care opteaza, panouri solare sau pompe de caldura".

Dosarele se pot depune pana pe 24 octombrie, dar multi dintre cei interesati se tem ca fondurile alocate pentru Valcea se vor epuiza rapid.

Arges

Cateva sute de persoane asteapta, luni, sa depuna dosarele de finantare prin programul "Casa Verde" la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Arges.

Primii potentiali beneficiari s-au asezat la rand inca de sambata, iar in cursul zilei de duminica au inceput sa se inscrie pe liste de asteptare. Potrivit reprezentantilor APM Arges, listele contineau, luni dimineata, peste 400 de nume.

Pentru reducerea timpului de asteptare, conducerea APM Arges a decis ca ghiseele sa fie deschise cu o ora mai devreme.

Pentru judetul Arges, s-au alocat, in cadrul programului "Casa Verde", peste 1,8 milioane de lei, bani care ar urma sa fie impartiti intre aproximativ 300 de beneficiari.

Brasov

Peste 200 de persoane se afla luni, in fata sediului Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Brasov, in vederea inscrierii in Programul Casa Verde - persoane fizice.

"Judetului Brasov i-a fost alocata suma de 1.637.690 milioane de lei, ceea ce inseamna inscrierea a 260 de dosare, la o medie calculata de 6000 de lei de persoana. La epuizarea sumei aferente sesiunii alocate judetului Brasov, nu se mai primesc cereri de finantare. In intervalul orar 8.00-9.30 am inscris un numar de 11 persoane in aplicatia online pusa la dispozitie de Ministerul Mediului. Deocamdata, aceasta aplicatie functioneaza fara sincope", a precizat Elena Bucur, purtator de cuvant al APM Brasov.

Hunedoara

Aproape 300 de persoane asteptau luni dimineata la sediul din Deva al Agentiei pentru Protectia Mediului Hunedoara pentru a-si depune dosarele.

Pentru a fi siguri ca se vor numara printre cei care vor beneficia de sumele alocate prin program, o parte dintre solicitanti s-au asezat la rand inca de duminica.

Judetul Hunedoara are alocate fonduri nerambursabile in valoare de 1,24 milioane lei pentru acest program, in cazul persoanelor fizice, a declarat, pentru Agerpres, directorul executiv al APM Hunedoara, Georgeta Barabas.

Functionarii APM Hunedoara au oferit luni dimineata bonuri de ordine pentru cei care asteapta sa-si depuna dosarele.

Galati

Aproximativ 200 de persoane asteapta, luni dimineata, la coada, la Agentia pentru Protectia Mediului ( Galati, pentru a-si depune dosarele. Oamenii s-au prezentat la sediul APM Galati inca de la primele ore ale diminetii si s-au inscris pe liste de asteptare. "

Sunt multi cei interesati; de la primele ore, sunt cam 200 de persoane. Am inceput sa procesam si dosarele", a declarat directorul APM Galati, Carmen Sandu.

Ea a precizat ca, in perioada 10 - 24 octombrie, galatenii pot depune dosare de finantare nerambursabila la APM Galati in cadrul programului ,,Casa Verde", suma alocata judetului Galati fiind de 1.598.777 lei.

Mures

Peste 100 de persoane s-au asezat la coada, luni de dimineata, la sediul Agentiei de Protectia Mediului (APM) Mures, pentru a depune dosarele pentru Programul 'Casa Verde', unii oameni stand la rand inca de duminica seara pentru a fi siguri ca le va fi acceptat dosarul, a declarat, pentru Agerpres, Danut Stefanescu, seful institutiei.

'Am fost oarecum surprinsi de numarul mare de persoane, mi s-a spus ca unii stau la rand inca de aseara, am inceput preluarea dosarelor si am constatat ca acestea, pana in acest moment, sunt in regula. Din cele 60 de milioane de lei alocate la nivel national, judetului Mures i-a fost alocata suma de 1,6 milioane de lei, din care se pot finanta intre 280 si 300 de dosare', a spus Stefanescu.

Neamt

Aproape 300 de persoane se aflau, luni dimineata, in fata Agentiei de Protectie a Mediului Neamt, pentru a depune dosare de finantare in cadrul programului 'Casa verde'.

Cei mai multi s-au asezat la rand duminica, unii asteptand in cursul noptii in masini, altii afara, pe scaune, desi temperatura aerului a scazut sub zero grade Celsius.

Directorul APM Neamt, Iulian Jugan, a declarat, pentru Agerpres, ca angajatii institutiei verifica din timp dosarele celor care stau la rand pentru ca oamenii, pana ajung la ghisee, sa isi completeze corect actele.

'Numarul de solicitanti pentru acest program este destul de mare, randul s-a format inca de duminica, de la pranz. Noi am luat toate masurile ca fluxul sa decurga corespunzator, am instalat pe postul de preluare a dosarelor 3 persoane, fata de 2 cat ni s-a solicitat de la centru, pentru a veni in sprijinul solicitantilor. De asemenea, avem un grup de colegi din APM care sprijina solicitantii pentru refacerea unor eventuale documente care nu sunt conforme cu procedura. Ma refer la cereri care, conform procedurii, trebuie sa fie tehnoredactate iar unele persoane vin cu ele completate de mana si trebuie refacute', a declarat Iulian Jugan, directorul APM Neamt.

Prahova

Peste o suta de persoane se afla, luni dimineata, la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Prahova in vederea depunerii dosarelor pentru obtinerea de fonduri prin programul Casa Verde, conducerea APM dispunand, in acest context, inceperea programului de lucru mai devreme.

Directorul APM Prahova, Florin Diaconu, a declarat, pentru AGERPRES, ca oamenii au inceput sa vina la sediul agentiei in jurul orei 6.00 dimineata, iar pana in prezent, numarul celor care asteapta sa depuna documentele pentru programul Casa Verde a ajuns la aproximativ 120.

In aceste conditii, conducerea APM a dispus ca programul de lucru, care in mod normal incepe la ora 9.00, sa inceapa cu circa o jumatate de ora mai devreme.

Salaj

Circa 160 de persoane se aflau, luni dimineata, la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj, pentru a depune dosare in cadrul programului Casa Verde, unele dintre ele asteptand inca din dimineata zilei de duminica.

Potrivit directorului APM Salaj, Aurica Grec, primele persoane care asteptau deschiderea sesiunii de depunere a dosarelor pentru Casa Verde au sosit in fata sediului institutiei inca din dimineata zilei de duminica, fiind creata o lista de asteptare cu 160 de persoane.

Locuitorii judetului Salaj care doresc sa acceseze programul Casa Verde, ce finanteaza instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, au la dispozitie suma de aproape 670.000 de lei.

Sibiu

Aproximativ 200 de sibieni au asteptat la coada, toata noaptea, in fata sediului Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului (APM), ca sa isi inregistreze primii dosarele pentru programul "Casa Verde", a declarat luni, pentru Agerpres, directorul institutiei, Stelian Naicu.

Potrivit acestuia, daca ar cere fiecare cate 6.000 de lei de la stat, toti cei 200 de sibieni care au asteptat toata noaptea ar putea primi acesti bani. Banii se dau in ordinea depunerii dosarelor.

"Din cate am inteles eu, ar fi cam 200 de persoane (la coada n.r.). Daca ar merge toata lumea cu suma de 6.000 de lei de decontat, ar ajunge la 190-200 de persoane. In judetul Sibiu suma alocata pentru "Casa Verde" este in jur de 1,8 milioane lei", a explicat directorul APM Sibiu.

El a mai precizat ca unii sibieni cer cel putin 3.000 de lei, altii 8.000.

Teleorman

Aproximativ 200 de persoane se afla luni, inca de la primele ore ale diminetii, la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Teleorman pentru a depune dosare in cadrul programului Casa Verde.

Potrivit purtatorului de cuvant al APM, Roxana Mitroi, in fata sediului sunt prezenti si reprezentanti ai Politiei Locale pentru a interveni in cazul unor eventuale incidente. Inregistrarea unui dosar dureaza aproximativ 20 de minute, a mentionat sursa citata.

Bugetul alocat Programului Casa Verde - beneficiari persoane fizice, pentru judetul Teleorman, este de 1.133.475 lei.

Vaslui

Aproximativ 150 de persoane au stat, in noaptea de duminica spre luni, la rand, in fata sediului Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Vaslui, pentru a depune dosare in cadrul Programului Casa Verde.

Potrivit directorului institutiei, Madalina Nistor, oamenii s-au asezat la rand inca de la ora 2.00 pentru a fi siguri ca vor depune printre primii dosarele, astfel incat sa poata beneficia de finantare in cadrul programului.

'Ne bucuram de interesul vasluienilor pentru acest program. In ciuda temperaturilor foarte scazute, oamenii au stat la rand inca de la ora 2.00. De dimineata au fost date deja 130 de numere de ordine pentru persoanele care au stat la rand si mai sunt doritori', a declarat directorul APM Vaslui, Madalina Nistor.

La nivelul judetului Vaslui, a fost alocata suma de aproximativ 2.000.000 de lei pentru programul Casa Verde.

In Mehedinti, sute de oameni s-au asezat la coada inca de vineri. Au dormit in frig sau au stat la rand cu schimbul ca sa poata primi bani pentru panouri solare, potrivit TVR.

In judetul Dolj, circa 300 de dosare vor primi finantare, conform sumelor alocate, asa ca oamenii s-au grabit sa se inscrie pe liste de asteptare.

Aproximativ o suta de persoane s-au asezat la coada, luni dimineata, in fata sediului Agentiei pentru Protectia Mediului Ploiesti pentru a depune dosare in vederea accesarii de fonduri prin programul "Casa Verde", oamenii venind cu cateva ore inainte de inceperea programului cu publicul al institutiei.

Cei care vor finantare prin programul Casa Verde pot depune dosarul la Agentiile de Mediu pana pe 24 octombrie. Bugetul alocat pentru intreaga tara este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populatiei si 34 de milioane persoanelor juridice.