Cateva sute de persoane au stat, duminica, la coada pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, aflate in interiorul Catedralei Mitropolitane din Iasi, racla cu sfintele moaste urmand sa fie scoasa, luni dimineata, intr-o procesiune la care sunt asteptati sa participe mii de credinciosi, anunta News.ro.

Racla cu moastele va fi scoasa din Catedrala Mitropolitana din Iasi luni dimineata in cadrul unei procesiuni religioase, dupa care va fi asezata intr-un baldachin special amenajat in curtea lacasului de cult. La eveniment sunt asteptati sa participe cateva mii de credinciosi.

Pentru a evita aglomeratia din urmatoarele zile, cand la Iasi vor sosi zeci de mii de credinciosi din intreaga tara, in cursul zilei de duminica, sute de persoane s-au asezat la rand, pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva, acestea fiind depuse in catedrala.

La un moment dat, coada credinciosilor masura peste o suta de metri, dar spre seara aceasta a scazut la cateva zeci de metri.

In cursul noptii de duminica spre luni sunt asteptati sa ajunga la Iasi cateva mii de credinciosi din localitatea ilfoveana Voluntari, acestia deplasandu-se catre Iasi cu zeci de autocare puse la dispozitie de Primaria Voluntari.

Moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor ramane in baldachinul din curtea catedralei.

Miercuri, vor fi aduse cu avionul la Iasi, din Cipru, si moastele Sfantului Cuvios Neofit Zavoratul.

Sute de politisti si jandarmi vor fi mobilizati saptamana viitoare in timpul procesiunii religioase de la Iasi, iar mai multe strazi din centrul municipiului vor fi inchise circulatiei.

Pentru pelerini va fi creat un culoar special de acces catre Catedrala Mitropolitana.

De asemenea, in curtea Mitropoliei va fi instalat un cort de prim ajutor in caz de urgenta, pentru persoanele care vor necesita interventia medicilor.

Sfanta Liturghie este programata vineri, 14 octombrie, si se va desfasura in fata Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Stefan cel Mare.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii au stat si cate 12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste, randul pelerinilor atingand cativa kilometri.