Persoanele care au absolvit cursurile Institutului National al Magistraturii si vor sa devina judecatori sau procurori vor trebui sa sustina un examen de verificare a cunostintelor si un test psihologic, potrivit unui proiect de modificare si completare a legilor justititiei lansat in dezbatere, citat de Mediafax.

Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare si completare a legilor justitiei care prevede, printre altele, ca persoanele care au absolvit INM si doresc sa exercite functia de procuror sau judecator sa "sustina un examen de absolvire prin care se verifica insusirea cunostintelor, competentelor si abilitatilor necesare exercitarii functiei de judecator sau de procuror, precum si un test psihologic", se arata intr-un comunicat de presa emis de institutie.

Potrivit noilor modificari ce ar urma sa fie aduse Legii 304/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, daca un absolvent nu promoveaza examenul de absolvire organizat de INM, acesta se poate prezenta la sesiunea pentru urmatoarea promotie. In cazul in care nu promoveaza examenul nici in cea de-a doua sesiune sau nu se prezinta, in mod nejustificat, auditorul de justitie nu poate fi numit in functia pe care doreste sa o ocupe si are obligatia de a restitui bursa si celelalte cheltuieli de formare profesionala.

De asemenea, pentru a putea fi numit procuror sau judecator, auditorul trebuie sa fie declarat apt in urma sustinerii testului psihologic.

Proiectul de modificare si completare a legilor justitiei mai prevede ca, "anterior numirii lor ca judecatori sau procurori stagiari, absolventii INM sa fie verificati sub aspectul indeplinirii cerintei de a avea o buna reputatie. In acest caz, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va hotari asupra indeplinirii cerintei privind buna reputatie pe baza verificarilor efectuate de INM."

Totodata, in urma noilor modificari, judecatorii si procurorii vor putea fi investiti in functii de conducere in institutiile de justitie pe o durata de patru ani, cu posibilitatea reinvestirii in functie o singura data.