Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat sambata ca examenul de rezidentiat pentru absolventii de medicina este rezultatul unei erori facute de Romania in timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, informeaza Agerpres.

Examenul de rezidentiatFoto: Rompres

"Rezidentiatul este o chestiune mult discutata in Romania, a fost o eroare pe care Romania a facut-o in momentul negocierilor pentru aderarea la UE pe domeniul sanatate. Suntem legati de o legislatie europeana care ar fi permis Romaniei, daca ar fi facut demersurile necesare, sa o schimbe intr-un mod specific. Paradoxul pe care il avem este ca absolventii de medicina nu pot profeseze in Romania, dar pot profesa in alta parte. Solutia este o presiune care trebuie sa existe dinspre Romania spre Uniunea Europeana de a reaseza acest lucru in zona in care este asezata medicina dentara si farmacia. Ei cand termina au drept de practica, medicii generalisti nu au, ceea ce este anormal. A fost o greseala birocratica pe care o platim acum. Trebuie sa fie o negociere a Romaniei cu UE pentru schimbarea acestei directive", a afirmat Leonard Azamfirei.

Reactia rectorului UMF Targu Mures a venit pe fondul declaratiilor facute, sambata, in cadrul Conferintei Nationale de Farmacoeconomie si Management Sanitar (CNFMS) de la Targu Mures, de catre seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), dr. Raed Arafat, potrivit carora Rezidentiatul este o chestiune depasita, care nu face altceva decat sa indeparteze medicii tineri.

"Examenul de admitere in Rezidentiat este o chestiune depasita. A trecut timpul peste ea si trebuie sa incepem sa ne gandim la solutii mai ales acolo unde avem lipsa de personal. Suntem singura tara care scoate medicul la 6 ani, daca nu trece acest examen de Rezidentiat - poate ca il doare capul de dimineata, poate ca nu se simte bine - nu trece examenul, il aruncam in strada. El are diploma de medic, atentie! Si vine o tara care ii ia pe toti acestia, le plateste curs de limba si ii introduce in rezidentiat fara concurs. O tara care stie sa isi planifice viitorul si stie foarte bine ce are de facut. Ia medicii tineri pe care noi ii lasam in strada si ii baga in spitale sa ajute medicii chirurgi, anestezisti etc., iar noi nu vrem sa ii luam in spitale. Am reusit in 2010 sa facem un regulament pentru medicii sub supraveghere, nimeni nu a vrut sa ii ia sa lucreze cu ei. Si pierdem in fiecare an zeci, nu vreau sa spun chiar sute, de medici pe care ii iau altii", a declarat sambata Raed Arafat.