Presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca reuniunea CNR, care se desfasoara la Targu Mures pana duminica, se va finaliza cu o rezolutie in care vor figura trei probleme majore, cum ar fi lipsa de reglementare coerenta, cele de ordin financiar si deficitul de imagine, Cimpeanu a continuat aratand ca ordinea nu e intamplatoare, si ca problema plagiatului trebuie rezolvata insa trebuie avut in vedere ca ea afecteaza 1 din 100.000 de persoane care intra in sistemul de invatamant universitar: "De ce oare nu ne gandim la ce imagine aruncam pe cei 99.999? Sunt lucruri care trebuie spuse."

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

"Din ceea ce a reiesit din Biroul Permanent al CNR a fost agreata ideea structurarii problemelor din invatamantul superior din Romania pe trei categorii: provocari generate de lipsa de reglementare coerenta, provocari generate de deficitul de imagine si provocari generate de deficitul financiar. Ordinea nu e intamplatoare (...) Din pacate, se inscriu la opinie cei care scot in evidenta lucrurile rele. Problema plagiatului trebuie rezolvata. Haideti sa ne gandim cati sunt afectati de aceasta problema. Au fost 67.000 de titluri de doctor eliberate in perioada 1990-2016. Problema a fost semnalata la 2, 5, 10, 20, 50, 60 de cazuri din 67.000, unu la mie. Coroborat cu cei care intra pe portile unei universitati, cati ajung sa urmeze studii doctorale si sa le finalizeze? Unu la suta. Deci cu alte cuvinte, daca ne raportam la cei care intra in sistemul de invatamant universitar, 1% ajung sa finalizeze doctoratul, 1 la mie din cei 1% ajung sa aiba probleme, adica 1 la 100.000, de ce oare nu ne gandim la ce imagine aruncam pe cei 99.999? Sunt lucruri care trebuie spuse", a aratat Sorin Cimpeanu.

Presedintele CNR a mai subliniat ca in ciuda resurselor materiale reduse care sunt alocate studentilor din Romania, absolventii romani castiga competitia de cele mai multe ori in fata unor absolventi din universitati din afara in care s-a investit de cateva ori mai mult. Acesta a subliniat ca daca cei care critica s-ar raporta la ce resurse se aloca invatamantului universitar romanesc, "s-ar putea sa nu avem o imagine atat de defectuoasa a invatamantului din Romania".

Potrivit lui Sorin Cimpeanu, in rezolutia CNR de la Targu Mures vor fi enumerate provocarile generate de lipsa unei reglementari coerente.

"Sunt pe tapet lucruri stringente si responsabilitatea este imensa pe umerii Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, spun ca unul care a trecut pe acolo, marturisesc sincer ca nu mi-as dori sa fiu acum in aceasta pozitie pentru ca sunt foarte multe de rezolvat, unele adunate din spate, de-a lungul anilor, ramase nerezolvate, altele adunate recent si in mod firesc se asteapta solutii. Clasificarea universitatilor, care a expirat in 2015, asupra carora am agreat cu totii ca este nu numai o obligatie legala, dar si un lucru necesar si corect - avem si o rezolutie in acest sens. Evaluarea scolilor doctorale, in absenta careia am ajuns intr-o situatie extrem de neconvenabila in care singura solutie care a putut fi identificata este, in opinia mea, foarte neconvenabila pentru ca cele 214 scoli doctorale din Romania sunt autorizate provizoriu ca si cum s-ar fi nascut ieri, ele sunt cumva degradate. Nu s-a identificat pana acum o solutie mai buna (...) Orice sustinere de teza doctorala va putea fi usor atacata", a spus Cimpeanu.

Presedintele CNR a aratat ca in rezolutie mai exista propunerea ca pana in 2020 educatia din Romania sa primeasca 6% din Produsul Intern Brut prin patru cresteri succesive anuale.

"Asta ar insemna un buget de 4,2% din PIB in 2017, urmand ca in urmatoarele cresteri sa ajungem la 6%. Ar insemna dublarea in valoare absoluta a sumelor alocate educatiei, de la 6 miliarde de euro in acest an, la 12 miliarde de euro cat ar fi PIB-ul estimat in 2020. Este o cifra nobila si cred ca ar putea fi realizata", a aratat Sorin Cimpeanu.

CNR de la Targu Mures i-a avut ca invitati, printre altii, pe Mircea Dumitru, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, precum si pe consilierul prezidential Ligia Deca.

Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures impreuna cu Universitatea Petru Maior si cu Universitatea de Arte organizeaza reuniunea Consiliului National al Rectorilor (CNR), in perioada 7-9 octombrie.