Lista viitorilor membri ai Consiliului National al Cercetarii Stiintifice, propusa de catre Comitetul de Selectie in urma analizei aplicatiilor si formata dintr-un numar de 19 specialisti, este pusa in consultare publica de catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare. Printre propuneri se numara si Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, cel care a facut sesizari de plagiat in cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba. Amintim ca, in urma unei hotarari a Guvernului din august, CNCS a devenit unul dintre filtrele care va stabili caracterul stiintific al unei carti scrise in inchisoare.

Propunerile pentru CNCSFoto: ANCSI
  • Consultarea publica se desfasoara intre 6-8 octombrie 2016. Eventualele observatii si sugestii in legatura cu cele 19 propuneri de membri pot fi trimise la adresa de email cncs@gov.edu.ro

Consiliul National al Cercetarii Stiintifice are drept misiune principala stimularea excelentei in cercetarea stiintifica.

Gvernul a aprobat in luna august o hotarare prin care este stabilita procedura privind elaborarea de lucrari stiintifice publicate sau de inventii brevetate de catre persoanele private de libertate, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice fiind insarcinat sa confirme caracterul stiintific, prin trei evaluatori a caror identitate va fi confidentiala.

De asemenea, CNCS joaca un rol in procesul de evaluare a scolilor doctorale, fiind institutia care analizeaza calitatea cercetarii.

Astfel, potrivit Legii Educatiei Nationale, aceasta evaluare se face de catre ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior) sau o alta agentie de asigurare a calitatii, in baza rapoartelor CNCS (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice) referitor la calitatea cercetarii si a rapoartelor CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) privind calitatea resurselor umane.

Este posibil ca acest rol sa ii fie luat in urma unor modificari facute in parlament la Legea Educatiei Nationale, prin intermediul controversatei Ordonante de Guvern 4 / 2016, trimisa de presedintele Iohannis spre reexaminare. Comisia pentru invatamant din Senat a respins cererea de reexaminare depusa de Iohannis si a trimis-o la votul definitiv.

Propunerile de membri pentru Consiliul National al Cercetarii Stiintifice:

  • 1 Alexandru BABES - Universitatea Bucuresti / Domeniul: Sanatate
  • 2 Viorel BADESCU - Universitatea Politehnica Bucuresti / Domeniul: Stiinte ingineresti
  • 3. Ioana BICAN - Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca / Domeniul: Stiinte umaniste
  • 4. Emil-Alexandru BRUJAN - Universitatea Politehnica Bucuresti  / Domeniul: Stiinte ingineresti
  • 5 Gabriela CARJA - Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi / Domeniul: Stiinta materialelor
  • 6 Mihai CIUBOTARU - Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" / Domeniul: Biologie si Ecologie
  • 7. Cristian DOGARU - University Campus Suffolk / Domeniul: Stiinte socio-economice
  • 8. Lucian DRAGUT - Universitatea de Vest Timisoara / Domeniul: Stiintele pamantului
  • 9. Cristian LITAN - Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca / Domeniul: Stiinte socio-economice
  • 10. Laurentiu LEUSTEAN - Universitatea Bucuresti / Domeniul: Matematica si informatica
  • 11. Emil Mihai PAVELESCU - Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Microtehnologie - Bucuresti / Domeniul: Fizica
  • 12. Lucian PARVULESCU - Universitatea de Vest Timisoara / Domeniul: Biologie si Ecologie
  • 13. Vasile PARVULESCU - Universitatea Bucuresti / Domeniul: Chimie
  • 14. Gabriela RAPEANU - Universitatea "Dunarea de Jos" Galati / Domeniul: Stiintele vietii aplicate si Biotehnologii
  • 15. Mihai Daniel ROMAN - Academia de Studii Economice, Bucuresti / Domeniul: Matematica si informatica
  • 16. Costel SARBU - Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca / Domeniul:Chimie
  • 17. Flavius SOLOMON - Academia Romana - Filiala Iasi / Domeniul: Stiinte umaniste
  • 18. Laurentiu STOLERIU - Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi / Domeniul: Fizica
  • 19. Mirela VOICULESCU - Universitatea "Dunarea de Jos" Galati / Domeniul: Stiintele pamantului

Noua componenta a fost aleasa in baza metodologiei de selectie a membrilor CNCS, aprobate prin Ordinul Ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice nr. 4961 din data de 18 august 2016.

A fost lansat lansat apelul de candidaturi fiind invitati sa participe specialisti cu experienta de cercetare de cel mai inalt nivel, certificata de publicatii in cele mai prestigioase reviste pe plan international, la care candidatul sa aiba o contributie principala, fiind luate in considerare si candidaturile cu afiliere institutionala din afara Romaniei., precizeaza ANCSI.

Pe 16 septembrie, termenul limita de depunere a candidaturilor, au fost inregistrate 152 de aplicatii. Evaluarea si selectia lor a fost realizata de un Comitet de Selectie in perioada 20-22 septembrie. Numirea membrilor Comitetului de Selectie s-a facut de catre MENCS/ANCSI cu amendamentul ca nu vor putea face parte din CNCS.

Lista candidatilor CNCS propusa de catre Comitetul de Selectie si formata dintr-un numar de 19 specialisti este supusa consultarii publice pe paginile web ale Ministerului Educatiei si Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare.

In urma consultarii publice, membrii consiliului vor fi nominalizati prin ordin al ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

"Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, prin Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica si Inovare a demarat procesul de reinfiintare al CNCS cu maxima transparenta", avand in vedere misiunea CNCS, precizeaza ANCSI.