Manualele pentru clasele a XI-a si a XII-a, pe banci saptamana viitoare. La clasa a IV-a, manualele sunt asteptate pana la finalul lui noiembrie, cu exceptia celor de Geografie

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 6 octombrie 2016, 18:16 Actualitate | Esenţial

Manuale scolare
Foto: Agerpres
Ministerul Educatiei anunta ca manualele comandate de inspectoratele scolare pentru clasele a XI-a si  a XII-a vor fi transmise liceelor la finalul acestei saptamani, respectiv inceputul saptamanii viitoare. In ceea ce priveste problemele cu manualele de clasa a IV-a, ministerul precizeaza ca noile manuale pentru Matematica si Engleza vor fi livrate in depozite pe 4 noiembrie, iar cele pentru Limba si literatura romana, Stiinte ale naturii si Istorie vor fi livrate pana la sfarsitul lunii noiembrie. Ramane in aer situatia manualelor de Geografie, unde este asteptata o decizie a Curtii de Apel Bucuresti.

Manualele de clasa a IV-a

Ca urmare a solutionarii contestatiilor aflate pe rolul instantelor, Ministerul Educatiei a contractat, prin Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) - institutia care a organizat licitatia privind achizitia manualelor scolare de clasa a IV-a -, noile manuale pentru disciplinele Matematica si Limba moderna engleza.

Termenul de livrare in depozitele de carte scolara este 4 noiembrie.

Pentru alte trei discipline (Limba si literatura romana, Stiinte ale naturii si Istorie), Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis in data de 30 septembrie respingerea tuturor contestatiilor. In urma deciziei, au fost initiate procedurile de asigurare a manualelor in unitatile de invatamant.

Miercuri au fost semnate precontractele, urmeaza obtinerea ISBN-ului si editarea manualelor, respectiv selectia lor de cadrele didactice iar termenul estimat de livrare in scoli este sfarsitul lunii noiembrie.

Versiunile digitale ale noilor manuale de Limba si literatura romana, Stiinte ale naturii si Istorie vor fi disponibile pe platforma manuale.edu.ro, imediat dupa aprobarea acestora prin ordin de ministru.

In ceea ce priveste manualele de Geografie, decizia CNSC a fost atacata in instanta si se afla in proces de solutionare pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Dupa pronuntarea completului de judecata, CNSC va formula decizia finala.

Reamintim ca in urma licitatiei derulate de CNEE in luna februarie 2016, pana la inceputul anului scolar 2016-2017 au fost asigurate manuale pentru elevii clasei a IV-a la sapte discipline: Limba si literatura romana (pentru clasele care studiaza in limbile minoritatilor nationale), Limba moderna franceza, Limba moderna germana, Religie - cultul ortodox, Educatie civica, Arte vizuale si abilitati practice, Muzica si miscare.

Manualele pentru clasele a XI-a si a XII-a


In urma negocierilor dintre MENCS si edituri, contractele incheiate de inspectoratele scolare judetene au avut ca termen de livrare in depozitele de carte scolara data de 5 octombrie.

Ministerul informeaza ca la finalul acestei saptamani, respectiv inceputul saptamanii viitoare, manualele comandate de inspectoratele scolare vor fi transmise liceelor.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite, atat pentru invatamantul in limba romana, cat si pentru cel in limbile minoritatilor nationale.


Citeste mai multe despre   [P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

272 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Elegant (Joi, 6 octombrie 2016, 19:19)

  dandra [utilizator]

  Unele manuale vor ajunge cu intarziere, caci banii alocati se vor duce la cumintenia pamantului, o piatra extrem de scumpa.
 • 0 (0 voturi)    
  Afaceri pe educatia copiilor (Vineri, 7 octombrie 2016, 8:04)

  BEDE [utilizator]

  De ce ajung manualele cu intarziere? Pentru ca nu s-a hotarat cu ce editura si cu ce tipografie sa se faca afacerea. Nu stiu exact cine ce interese are. Altfel, daca este vorba de a decide exact ce continut trebuie sa aiba manualele, aceasta se decide pe parcursul unui an, astfel incat, cand se incheie un an scolae sa fie si clar ce manuale se vor folosi in anul scolar care urmeaza si sa fie clar si ce editura si ce tipografie vor fi implicate.
  Sigur ca nu se poate ca educatia sa nu coste nimic. Tot asa, nu se poate nici ca sanatatea sa nu coste nimic. Dar parca prea cauta unii sa obtina profituri cat mai mari de pe urma sanatatii si educatiei si aceasta nu urmarind ceea ce este cel mai bine pentru pacienti, nici ceea ce este cel mai de folos pentru elevi si studenti. Prea mult consumatorism si prea multa goana dupa profit cat mai mare pe termen cat mai scurt, care compromit viitorul natiei


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri