Portalul Clujust.ro prezinta joi, in contextul discutiilor din ultima vreme despre salariile magistratilor, o lista cu judecatorii de la Curtea de Apel Cluj cu venituri de peste 300.000 lei (patru au peste 400.000 lei) intr-un an. Veniturile apar in declaratiile de avere din 2015, ultimele postate pe site-ul CSM, si se refera la anul fiscal 2014. Astfel, potrivit sursei citate, 31 dintre cei 56 de judecatori de la CA Cluj castiga peste 300.000 lei pe an (cel 5.600 de euro pe luna).

Judecatorul Valentin Mitea, fost presedinte CA Cluj, a castigat peste 450.000 lei in 2014Foto: Agerpres

Clujust.ro noteaza ca veniturile colosale sunt cumulate din salariile pe anul 2014 plus drepturi salariale restante obtinute prin hotarari judecatoresti. Cel mai mare venit din salarii (indemnizatie + hotarari judecatoresti) al unui judecator clujean este de mai bine de trei ori mai mare decat salariile pe un an ale presedintelui Klaus Iohannis, care cumuleaza 133.879 lei, arata sursa citata.

Judecatorii contactati de Clujust.ro spun ca "nu s-ar fi ajuns la procese si hotarari judecatoresti pentru drepturi salariale daca legile privind salarizarea ar fi fost facute bine". Din cauza modificarilor legislative si a hotararilor judecatoresti s-a ajuns ca magistrati cu aceeasi experienta sa aiba venituri mult diferite, motiv pentru care reprezentantii magistratilor s-au intalnit recent cu ministrul Muncii si cu cel al Justitiei pentru a gasi o solutie.

Clujust.ro pezinta apoi topul judecatorilor cu venituri de peste 300.000 lei/an (mai exact, 31 de judecatori), respectiv veniturile pe anul 2014, avand in vedere ca in declaratiile de avere se trec doar sumele nete incasate in anul fiscal anterior.

In total, la nivelul Curtii de Apel Cluj sunt 56 de judecatori, precizeaza sursa citata. Cei care nu apar in top au avut pe 2014 venituri intre 200.000 si 300.000 lei. La nivelul Tribunalului, niciun judecator nu ajunge la 300.000 de lei, dar veniturile sunt de peste 200.000 lei, mai arata Clujust.ro.

Amintim ca presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Girbovan, i-a transmis, miercuri, o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos in care ii solicita sa propuna o solutie la problema salariilor magistratilor pe care sa o discute joi la intalnirea de la sediul CSM. Magistratii vor ca ordonanta prin care s-au marit salariile profesorilor si medicilor sa li se aplice si lor, insa guvernul se opune pe motiv ca aplicarea hotararilor judecatoresti la toti magistratii ar duce la o crestere a salariilor acestora cu 18%. Girbovan o acuza totodata pe Raluca Pruna, ministrul justitiei, ca "prin atitudinea sfidatoare" ar fi provocat o criza si haos institutional.

De notat ca magistratii si-au camuflat revendicarile pur salariale intr-un asa numit Memorandum al problemelor din justitie, insa la ultimele negocieri cu reprezentantii Guvernului s-a discutat, la fel ca in scrisoarea deschisa transmisa premierului, doar problema banilor.

Amintim totdata ca HotNews.ro a scris in premiera in urma cu doua zile ca, in Romania, exista 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe luna. Informatia a fost transmisa de Ministerul Justitiei intr-un set de raspunsuri pentru HotNews.ro la cateva intrebari pe marginea unei postari publicate de ministrul Raluca Pruna in data de 21 septembrie pe Facebook. Raluca Pruna scria atunci, in contextul grevei magistratilor: "As fi dorit sa se fi vorbit transparent in Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura si grefieri chirii sine die (600 euro lunar in București, de exemplu). Chiar si pentru magistrati pensionari acum trecuți in avocatura - never mind venitul din avocatura. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toti cei detasati din alta localitate (inclusiv membrii CSM)".

Potrivit informatiilor HotNews.ro, Ministerul Muncii analizeaza in acest moment cum a fost posibila acordarea pensiilor de peste 22.000 de euro. Mentionam ca indemnizatiile magistratilor sunt intre 38.000 si 12.000 de RON in functie de vechime si treapta profesionala.