Elisabeta Ponea, procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova a cerut, joi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa-i aprobe cererea de pensionare, anunta News.ro. Numele ei apare in dosarul in care a fost trimis in judecata fostul sef al CJ Mehedinti Adrian Duicu, acuzat ca facea trafic de influenta asa incat Elisabeta Ponea sa fie mutata pe o functie de conducere la DNA iar sotul ei, Stefan Ponea, sa obtina o functie de conducere in IGPR.

Elisabeta Ponea (fosta Dragut)Foto: indiscret.ro

Cererile de pensionare ale magistratilor nu pot fi cenzurate de plenul CSM, acestia iau pur si simplu act de dorinta titularului.

In septembrie 2013, Elisabeta Ponea, sotia fostului sef al IPJ Mehedinti, Stefan Ponea, ar fi fost printre cei propusi de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la sefia Sectiei Judiciare din DNA. Sotul ei refuzase o avansare la Directia de Ordine Publica din IGPR cerand sa fie rezolvat mai intai transferul ei pe functia de conducere din DNA, se arata in rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata Adrian Duicu si Stefan Ponea.

In aprilie 2014, fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc arata ca "doamna Ponea avea o experienta de sase ani de procuror general si teoretic putea fi unul dintre candidati. In urma dialogului avut cu liderii din sistem am facut anumite propuneri si cred ca, in momentul de fata, avem la conducerea Ministerului Public cei mai buni procurori, onesti, bine pregatiti, care vor sa si faca echipa", a spus Cazanciuc, intrebat daca s-a intalnit cu Elisabeta Ponea si daca a discutat despre numirea acesteia intr-o functie de conducere la DNA.

Conform procurorilor DNA, Stefan Ponea ii promitea presedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, protectie impotriva anchetelor. De asemenea, Ponea ar fi dat asigurari ca il va ajuta pe Duicu sa rezolva favorabil dosarele din instanta in conditiile in care sotia acestuia era procuror cu functie de conducere, iar sora acestuia, judecator pe cauze civile si cea care a judecat favorabil dosarul in care ANI il acuza pe Adrian Duicu de conflict de interese.

Din documentele de ancheta ale procurorilor reiese ca fostul sef al Consiliului Judetean Mehedinti se lauda ca are influenta asupra premierului Victor Ponta si asupra fostului sef al Politiei, chestorul Petre Toba.

Procurorii noteaza ca Adrian Duicu l-a sunat pe Stefan Ponea caruia i-a spus ca se afla in biroul premierului de atunci, Victor Ponta, de fata fiind si fostul sef al Politiei Romane de la acea data, chestorul general Petre Toba.

"Tie ti-a rezervat director adjunct la Ordine Publica si-l tine pana te hotarasti tu sa pleci de-acolo si i-am spus: nu pleaca acum de aicea... stia subiectul de ea, ca vrea sa vina la Parchetul General, ca la DNA a avut o problema si n-a pus-o acolo... deci e absolut ok, o sa urmeze treaba aia cat de curand; cealalta zic; ceea ce te intereseaza cel mai mult", se mai arata in referatul procurorilor.

DNA l-a trimis in judecata pe Adrian Duicu pentru trafic de influenta, cumparare de influenta, trei infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, doua infractiuni de dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite si doua infractiuni de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia.

Constantin Stefan Ponea, fost sef al Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti la data faptelor, este acuzat de cumparare de influenta si trafic de influenta.