Piata romaneasca se confrunta, la ora actuala, cu un deficit de vaccinuri necesare copiilor sau adultilor, printre acestea figurand vaccinul hexavalent, cel rujeolic sau vaccinul antitetanic, a declarat, joi, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Sandra Alexiu, membra a Grupului de vaccinologie, la Forumul national 'Stop Gripa', potrivit Agerpres.

'Exista un deficit in ceea ce priveste vaccinul hexavalent care se face la copiii de 2-4 si 11 luni, o criza pentru ca dureaza de cateva luni bune. Am primit informari de la Ministerul Sanatatii cum ca acest vaccin va veni in cabinetele de familie dupa 15 octombrie. Sper sa se intample lucrul acesta foarte repede pentru ca e un circuit greoi. El trebuie preluat de la minister, apoi dus la DSP-uri si DSP-urile trebuie sa-l asigure in toate judetele si noi trebuie sa preluam acest vaccin, desi normal ar fi ca vaccinul sa vina pana la cabinet ca sa se mentina acel lant de frig in conditii de siguranta', a spus Alexiu.

In ceea ce priveste vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola), care se face la varstele de un an si de cinci ani, Alexiu a mentionat ca au existat 'mici inconsistente' in aprovizionare, dar nu in atat de mare masura incat sa se declanseze o criza. 'Sa spun ca a lipsit o luna si jumatate, dar acum este', a spus oficialul SNMF.

Ea a adaugat ca sunt probleme si cu vaccinurile care se fac la varste mai mari.

'Ne referim la vaccinul tetravalent, care se face la copiii de scoala. Asteptam sa vina un lot nou, pentru ca cele vechi sunt pe cale de epuizare. Ceea ce ne lipseste, si este un lucru foarte grav, este vaccinul antitetanic care se face adultilor care se ranesc. In cazul in care avem plagi, din pacate, nu facem decat sa-i trimitem la spitalele de chirurgie sau la boli infectioase, pentru ca nu mai au decat camerele de garda. Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccinuri si prin urmare acest vaccin trebuie cumparat si este scump si probabil ca nu sunt bani pentru a achizitiona acest vaccinuri', a detaliat Sandra Alexiu.

Totodata, vicepresedintele SNMF s-a referit la vaccinul tetanic care se face la gravide.

'Acolo ne confruntam cu probleme, pentru ca nu toate gravidele sunt luate in evidenta, nu toate sunt vaccinate, nici chiar obstetricienii nu recomanda vaccinarea la gravide asa incat acolo, din pacate, rata vaccinarii nu este mare', a sustinut Alexiu.