Un pacient cu hepatita C care nu putea beneficia gratuit de tratamentul fara interferon conform protocolului in vigoare va primi medicamentele rambursate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), dupa o decizie a Curtii de Apel pusa in aplicare prin Ordonanta Presedintiala, potrivit Mediafax.

Potrivit deciziei Curtii de Apel, CNAS este obligata sa ii acorde pacientului, pe baza de prescriptie medicala, in regim de compensare 100%, medicamentele Ombitasvirum, Paritaprevisurm, Ritonavirum si Dasabuvirum.

Pana la luarea acestei decizii, pacientul cu hepatita C de gradul F3 nu beneficia de gratuitate deoarece protocoalele terapeutice aprobate prin ordin de ministru prevad ca terapia fara interferon se acorda pacientilor care au grad de fibroza a ficatului accentuata (F4) si ca exceptie se acorda si celor care au fibroza F3, cu conditia sa aiba contraindicatie pentru interferon. In cazul lui, tratamentul cu interferon a dat rezultate pozitive in prima faza, apoi a recazut, iar protocoalele existente nu fac referire la astfel de situatii in care contraindicatia este dobandita pe parcurs, ci doar la pacientii care au contraindicatie de la inceput.

"Procedural vorbind, noi am pornit doua procese. Unul care are ca obiect modificarea protocolului terapeutic aprobat prin ordin de ministru si presedinte al Casei, in sensul includerii si al pacientilor care au F3, care au dobandit aceasta contraindicatie, in sensul ca au recazut, pentru ca aceasta ipoteza de lucru nu este prevazuta in protocol. (...) In acelasi timp noi am pornit un alt proces pe o cerere pe Ordonanta Presedintiala. Solutia a fost favorabila si a obligat Casa de Asigurari ca pana la solutionarea primului proces sa acorde pacientului nostru tratamentul fara interferon. Aceasta ne da sperante ca si in primul proces vom avea castig de cauza, pentru ca practic vorbim despre o discriminare", a afirmat Dan Cimpoeru, avocatul Aliantei Pacientilor Cronici (APAH) din Romania.

Sotia pacientului marturiseste ca a facut eforturi pentru a putea cumpara de-a lungul timpului medicamentele de care a fost nevoie, in conditiile in care un singur medicament poate ajunge sa coste 500 de lei.

"Singurul ajutor l-am gasit la Alianta Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, ne-au ajutat sa trecem peste situatie, pentru ca este foarte greu sa te descurci numai din salariu. Doar unul dintre medicamente costa undeva la 500 de lei. Autoritatile au invocat intotdeauna problema banilor, s-a spus ca atat isi permit si atat pot face, ca tara nu are de unde sa dea mai multi bani. Sper din tot sufletul si ma rog sa nu mai fie niciun pacient in situatia noastra. Sa stii ca exista tratament si ca nu ai acces la el mi se pare ceva nedrept. Parca nici nu te poti gandi la faptul ca nu esti suficient de bolnav ca sa primesti tratament", a declarat sotia pacientului.

Presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, Marilena Debu, este de parere ca, desi exista protocoale cu privire la tratamentele care trebuie acordate pacientilor, ele pot fi discriminatorii.

"In astfel de situatii ai o lege pe care trebuie sa o respecti, dar in acelasi timp te trezesti in situatia in care o lege este nedreapta prin baza ei, ca te discrimineaza. Noi speram ca in ceea ce priveste hepatita, autoritatile sa inteleaga ca trebuie sa grabeasca aceste negocieri cu un rezultat si un nou contract sa intre in vigoare cat mai repede. Speram ca acest nou contract si acest nou protocol sa nu mai fie la fel de discriminatoriu si sa mearga catre toti pacientii. Noi tot timpul am spus ca ne aliniem la ceea ce inseamna ghid european. Daca vrem sa fim asa, ghidul european a scos deja dubla terapie din calcul. Deja ghidul europan actualizat in urma cu aproximativ doua saptamani nu mai vorbeste de dubla terapie. Speranta noastra este ca, avand acest proces, autoritatile sa se trezeasca si sa inteleaga ca avem de-a face cu o categorie de pacienti care sufera de o boala infectioasa, cronica, care in marea lor masura nu sunt vinovati ca au aceasta boala. Sunt infectati direct sau indirect in sistemul medical. Nu e normal sa li se spuna sa se mai imbolnaveasca putin pentru a primi tratament", a declarat Marinela Debu.

Presedintele APAH este de parere ca in Romania sunt tratati prea putini pacienti cu hepatita C pe an, aproximativ 5.000 de persoane, in conditiile in care la nivel national sunt estimate pe prevalenta aproximativ 600-700 de mii de cazuri, la care se adauga si cei care inca nu au depistat ca sufera de aceasta afectiune, boala manifestandu-se de multe ori doar prin oboseala accentuata. De cele mai multe ori, pacientii afla intamplator ca au hepatita, cand merg sa faca analize pentru alte boli.

In acest moment, in Romania doar persoanele care sunt asigurate in sistemul de sanatate primesc tratament pentru hepatita.