In 1909, Alexandru Tzaicu a devenit primul chirurg din lume care s-a auto-operat de hernie. Interventia desfasurata la Iasi a fost fotografiata pas cu pas, iar imaginile au facut inconjurul lumii. Ani la randul, Nestor Heck, cunoscut mai bine ca "fotograful lui Eminescu", a documentat cazurile medicale de la Clinica Dermatologica a Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi. Imaginile de pionierat pot fi vazute, in Bucuresti, alaturi de alte fotografii medicale de secol XIX, pana pe 14 octombrie.

Fotografia medicala de secol XIXFoto: haart studio

Expozitia "Medicina in fotografia de secol XIX" a avut vernisajul vinerea trecuta, la Haart Studio, in cadrul Noptii Albe a Galeriilor 2016. Expozitia poate fi vizitata gratuit pana in data de 14 octombrie, intre orele 10:00 si 20:00, cu o programare prealabila printr-un e-mail trimis la adresa office@smart-med.ro.

Pe langa imaginile de la prima auto-operatie de hernie din lume si fotografii medicale vechi (1890 - 1910) realizate de Nestor Heck, cel mai cunoscut fotograf iesean al vremii, au mai fost expuse cateva fotografii vechi care prezinta pacienti si patologii.

Acestea din urma, precum si fotografiile realizate de Nestor Heck au fost salvate de la casare, ingrijite si arhivate de dr. Richard Constantinescu, iatroistoriograf, coordonator al Fototecii medicinei romanesti si cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi.

Cu ocazia vernisajului, Richard Constantinescu a vorbit despre munca de recuperare a acestor materiale de documentare din arhivele spitalelor, materiale care se pierd de-a lungul anilor, fie din inconstienta, neglijenta sau rea voita, uitate in cutii sau chiar aruncate la gunoi.

Parcursul acestor fotografii traseaza creioneaza o lipsa de interes fata de documentare dar si dedicatia celor care incearca sa recupereze o parte din istorie, cu o dubla valoare: medicala si artistica.

"In ultimii zece ani am salvat de la ghena istoriei multe documente, carti si fotografii vechi. Pe unele le-am restaurat si expus in Muzeul de Istorie a Medicinei al U.M.F. «Gr. T. Popa» Iasi, pe care l-am si coordonat, iar altele asteapta sa fie resuscitate. Cand am avut ocazia am achizitionat diverse obiecte medicale de la anticari. Asa s-a intamplat si cu o fotografie apartinand lui Nestor Heck, care zacea in vitrina unui magazin de vechituri din capitala. Din anul 2013 am initiat si coordonez «Fototeca medicinei romanesti» ce are ca scop valorificarea documentelor vizuale ale trecutului medical din spatiul romanesc. Pana la acest moment am adunat cateva mii de fotografii, carti postale si documente diverse", povesteste dr. Constantinescu.

Dr. Richard Constantinescu - Fotografia medicala de secol XIX / Haart Studio

Imaginile vorbesc si despre o meserie care a disparut, cea de fotograf medical, candva un post in toate spitalele care se respectau, astazi, practic inexistent.

"Daca in secolul XIX, dar chiar si mai tarziu, unele spitale aveau un fotograf angajat pentru a documenta activitatea medicala, astazi ne lipseste acest tip de documentare. Pe de alta parte, tehnologia le permite medicilor sa fotografieze ei insisi ceea ce considera demn de pastrat, dar chiar si in conditiile acestea spitalele din Marea Britanie si din S.U.A. au departamente dedicate fotografiei si ilustratiei medicale, precum si facultati care ofera aceasta specializare", explica Cristina Bobe, initiatoarea primei platforme online de fotografie medicala din Romania (fotografiemedicala.ro) si presedintele Asociatiei SMART MED, proiecte care isi propun sa dezvolte acest domeniu.

Afis "Medicina in fotografia de secol XIX" / Foto: Haart Studio

Tzaicu, pionierat medical cu reverberatii in occident: Auto-operatia de hernie

Miercuri, 23 septembrie 1909, in Sanatoriul "Sf. Maria" Iasi, personalul era agitat. Se faceau pregatiri pentru un eveniment: tanarul doctor Tzaicu, asistat de profesorul Juvara si cativa colegi, cu un fotograf de fata, urma sa se auto-opereze de hernie. Dupa pranz, spre ora 15:00, sala era pregatita sa inceapa interventia, povesteste dl Constantinescu.

In timpul interventiei si dupa, tanarul medic isi observa atent stare iar fiecare aspect este atent inregistrat intr-un caiet de observatii. Ulterior, toate informatiile s-au regasit in teza de doctorat in medicina si chirurgie, de la finalul studiilor medicale :"Auto-observatiunea unei auto-operatiuni de hernie sub rachistrichnostovainizare".

Operand asupra propriei persoane, dupa o rachianestezie cu stricnina si stovaina, Tzaicu dorea sa demonstreze ca metoda promovata de prof. Thoma Ionescu (care nu mai folosea chloroformul) "este atat de inocenta, incat permite o operatiune cu pacientul in pozitie sezanda; sa simta "complexul senzatiunilor din plaga", ce se anesteziaza si ce nu, si care timp al operatiei de hernie este dureros; sa se convinga daca rachistrichnostovainizarea este eficace, dupa cum se afirma, astfel incat sa permita o auto-operatie de hernie.

Citeste aici Povestea unui invingator: dr. Alexandru Tzaicu - primul chirurg din lume care s-a auto-operat de hernie

Asociatia SMART MED este o organizatie non-profit si non-guvernamentala care desfasoara proiecte axate pe arta si medicina si care are ca scop initierea unei colaborari pe termen lung intre medici, artisti si pacienti prin organizarea de expozitii de arta in spitale, dezbateri si intalniri periodice, cluburi de lectura si de film, proiecte de arta participativa. De asemenea, asociatia promoveaza si fotografia medicala in Romania, un domeniu putin cunoscut si practicat, prin proiectul Gentle Violence si platfoma online Fotografiemedicala.ro.