Ioana Uretu a renuntat la o cariera intr-o mare corporatie si a hotarat sa-si urmeze pasiunea, dedicandu-se unui business ce aduce un concept de cadou unic in Romania, adaptat pe profilul persoanei careia i se ofera. Principala problema cu care se confrunta Ioana in domeniul antreprenoriatului este lipsa fortei de munca calificata in acest domeniu, iar cea mai mare satisfactie vine din faptul ca inca poti face lumea sa mai creada in lucruri bune si sa se bucure.

Ioana Uretu - Carti, dulciuri si floriFoto: Smile Media
  • In cadrul proiectului "10 ani", Provident vrea sa arate cum se vede Romania ultimilor 10 ani, dar si Romania urmatorilor 10 ani prin ochii unor tineri care au avut succes.

Ce te-a inspirat sa pornesti pe acest drum? A fost pasiune sau pragmatism?

Pentru a crea ceva trainic, este nevoie, in primul rand, de pasiune. Pasiunea iti da energia, entuziasmul si puterea de convingere. Fiind o persoana ancorata in realitate, am imbinat pasiunea cu pragmatismul, rezultatul fiind unul dintre elementele cheie in evoloutia unui business.

Am renunțat la un job corporativ si m-am dedicat in totalitate noii mele afaceri. Fermecata fiind de arta deserturilor, am gasit un mod sincer, simplu si de efect de a le oferi in dar - alaturi de alte mici bucurii pentru suflet si spirit. Pe scurt: Carti, Dulciuri si Flori.

Un concept de cadou unic in Romania. Unim cele trei elemente (carte, desert si un aranjament floral) intr-un singur cadou. Fiecare cadou pe care il oferim este diferit, fiind conceput pe profilul persoanei careia se ofera.

Domeniul meu de activitate presupune o munca in echipa.Echipa de design floral, cea de patiseri si echipa administrativa.

Pregatim deserturile, cream aranjamente florale, alegem cartea si livram cadoul.

Ce provocari ai avut de infruntat pana acum in domeniul tau de activitate?

Provocarile sunt multe si diverse, insa principala provocare de business pe acest segment este resursa umana, lipsa fortei de munca, disparitia anumitor meserii (in cazul de fata:patiser/cofetar), sistemul de impozitare, etc.

Cum ai descrie ultimii 10 ani din domeniul tau de activitate?

Am crescut un business pornit dintr-o poveste. Sunt ani in care am investit timp, am invatat sa spun ferm "da" sau "nu", sa ma adaptez fiecarei situatii in care am fost pusa, sa devin flexibila. Am creat o echipa, am schitat strategii, am stabilit modalitati de lucru care sa ne permita sa fim mai rapizi si cu un circuit fluid de munca.

Ce crezi ca a evoluat in ultimii 10 ani si ce crezi ca ar fi trebuit facut diferit in domeniu tau?

Pentru a avea succes, „trebuie sa cunosti foarte bine domeniul afacerii, trebuie sa ai capacitatea de a relationa cu oamenii si de a iti asuma riscuri.

Daca ar trebui sa sintetizez in cateva cuvinte urmatorii ani in domeniul meu de activitate, atunci as spune asa: target-ul bine definit, incadrarea corecta a conceputlui de business si multiplicarea acestuia, marirea capacitatii de productie, centrarea pe nevoile clientului, fidelizarea lui, inovatia.

Ce crezi ca este esential sa se schimbe, dar si ce ai pastra exact la fel?

Cred ca „teama de esec” ii tine totusi pe romani sa nu se avante in afaceri. La asta se adauga birocratia si lipsa resurselor financiare.

Aici trebuie lucrat. La incurajarea accesarii unor programe de finantare, dar si la procesul de relaxare fiscala.

Ce iti place cel mai mult la jobul tau?

Oamenii, ideile, solutiile, fiecare etapa în drumul pe care am pornit ma motiveaza in fiecare zi si ma aduc mai aproape de visul meu: sa ofer scantei de fericire prin produsele pe care le creez.

Prin specificul domeniului, am ocazia sa intalnesc oameni interesanti, devotati, care îmi sunt modele si surse de inspiratie, devenind si eu la randul meu o sursa de inspiratie pentru cei din jurul meu.

Am invatat, in timp, sa ma bucur de frumusetea fiecarei zile, sa fiu mereu recunoscatoare pentru ce am.

Ce i-ai sfatui pe cei care vor sa urmeze acelasi drum?

Am pornit pe drumul antreprenoriatului ghidata de o expresie care mie imi place foarte mult.

"O calatorie de o mie de mile incepe cu primul pas" (vechi proverb chinez). In cazul de fata, acest prim pas consta in decizia care se poate dovedi cea mai importanta, de natura sa determine succesul sau esecul.

Exista o satisfactie foarte mare in a face ceva care sa dainuie in timp, care sa faca lumea sa mai creada in lucruri bune, sa bucure.

Este motivant sa stii ca se indeplinesc dorinte, ca oferi clipe de fericire, că intâlnesti zilnic persoane care iti intregesc munca. Este minunat cand vezi ca oamenii cred in tine!

Daca poti monetiza pasiunile pe care le ai, nu te gandi de doua ori inainte! MOVE ON!

Ce ai fi vrut sa stii inainte sa urmezi aceasta cale?

Pana sa pornesc pe drumul acesta al propriei mele afaceri, am fost inconjurata de oameni care au activat in domeniul alimentatiei publice. Asa ca am intuit pasii ce au urmat.

Cum crezi ca te vei schimba in urmatorii 10 ani?

Voi fi probabil la fel de pasionata, responsabila si disciplinata. Cu un cuvant important de spus pe acest segment de activitate si o sursa de inspiratie pentru cei care cred in visul lor.

Cum arata Romania ta ideala in urmatorii 10 ani?

Romania mea ideala??? As putea scrie raduri intregi, legate de infrastructura, economie, nivelul de trai, detaliile vietii cotidiene, educatie, cultura, tehnologie.

Dar cred ca totul porneste de la noi. Romania suntem noi. Oamenii.

Mi-as dori sa pun Romania mea ideala pe un piedestal plin cu oameni calitativi, creativi, demni de respectul celorlalti pentru vocatia pe care si-au ales-o, devotamentul si determinarea lor.

Vreau sa cred ca mai exista principii si valori.

Romania va prospera si se va moderniza atat de mult si atat de repede pe cat de mult ne vom dori noi, pe cat de mult vom putea si vom stii noi sa o facem sa creasca si sa evolueze.