Castelul Peleș situat pe domeniul regal din stațiunea Sinaia va putea fi vizitat gratuit, miercuri, cu ocazia împlinirii a 133 de la inaugurarea oficială a construcției ca sediu al "noii dinastii", scrie Agerpres.

Potrivit unui anunt postat, luni seara, pe pagina de Facebook a Muzeului National Peles (MNP), in data de 5 octombrie va fi sarbatorita Ziua Castelului Peles, la 133 de ani de la inaugurare, iar turistii vor avea acces in regim de gratuitate in intervalul orar 11:15 - 16:15 (ultima intrare).

Seful Sectiei Relatii publice din cadrul Muzeului National Peles, Daniela Voitescu, a declarat, pentru Agerpres, ca publicul va putea vizita gratuit parterul si etajul intai al obiectivului.

Castelul Peles a fost construit intre anii 1873 si 1914, la initiativa Regelui Carol I, ca resedinta de vara a cuplului regal al Romaniei, avand 160 de camere, dintre care 80 de dormitoare si 30 de sali de baie foarte moderne pentru epoca in care a fost construit. La data de 7 octombrie 1883 a avut loc ceremonia inaugurarii castelului, se precizeaza in postarea MNP.

"In dupa amiaza zilei de 7 octombrie 1883 ceremonia inaugurarii castelului, sediul "noii dinastii', a inceput cu o slujba religioasa si cu sfintirea apei, la care au asistat Regele Carol I si Regina Elisabeta, primul ministru Lascar Catargiu si mai mult de 50 de invitati din toate corpurile statului, o parte a unui batalion de vanatori si un numeros public din Sinaia si din Bucuresti. Sosisera cu Orient Expresul in gara Sinaia si invitati straini, diplomati si redactori ai ziarelor de prestigiu. S-a intonat imnul national si pe turnul cel mare al Castelului s-a ridicat Tricolorul, drapelul national, care a fost salutat de trei salve de tun. (...) Dupa ce invitatii au vizitat Castelul Peles toti participantii la inaugurare au fost poftiti la un ceai in salonul de muzica unde Regina Elisabeta a cantat acompaniata de pian cateva arii din opere si doua cantece romanesti", mentioneaza sursa citata.