Presedintele Klaus Iohannis va asista miercuri, la Ateneul Roman, la repetitia generala cu public a operei "Parsifal" de Richard Wagner, actul I. Concertele 'Parsifal'' la Ateneul Roman sunt considerate drept unele dintre cele mai importante evenimente cultural-muzicale ale anului si sunt realizate sub bagheta dirijorului Christian Badea, scrie Agerpres.

Aceste spectacole reprezinta un concept nou si unic pe scena culturala romaneasca, prezentand creatia lui Wagner intr-un show in care publicul se afla in mijlocul actiunii si care impleteste componente muzicale - orchestra, cor, solisti - cu elemente de teatru complexe.

Dirijorul Christian Badea dedica generatiei tinere repetitia generala de miercuri. El este convins ca liceenii si studentii au foarte multe lucruri in comun cu ''Parsifal'' si cu muzica si miturile lui Richard Wagner.

"Ei sunt deja familiarizati cu Parsifal, prin experientele pe care le-au avut cu filme si seriale precum Lord of The Rings, Game of Thrones sau Star Wars - cu subiecte similare operelor wagneriene. De la Inelul Nibelungilor la Parsifal, toti eroii sunt mituri medievale, care au fost preluate de dl. Tolkien in Lord of the Rings. Miturile sunt preluate in seriale, cum este Games of Thrones, iar Star Wars nu este decat o readaptare SF a miturilor medievale. Avem Darth Vader care este Klingsor, il avem pe Gurnemanz, care este inteleptul Obi-Wan Kenobi, si avem baiatul (Luke Skywalker), care are un fel de sabie a luminii si care este, de fapt, Parsifal", a declarat dirijorul.

Deschiderea de gala a stagiunii 2016 - 2017 a Filarmonicii "George Enescu" va avea loc vineri, de la ora 19.00, cu spectacolul cu actul I din 'Parsifal' de Richard Wagner, o ultima reprezentatie fiind programata pentru sambata, de la aceeasi ora.

Sub bagheta lui Christian Badea, se vor afla solisti invitati de reputatie mondiala - Stefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), considerati printre cei mai mari interpreti wagnerieni din lume.

Cele doua concerte-spectacol sunt oferite de Fundatia Romana pentru Excelenta in Muzica, in parteneriat cu Filarmonica 'George Enescu' si Institutul Cultural Roman.