Numele fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, figureaza cu titulatura de "inculpat" in motivarea deciziei definitive prin care fratele sau, Mircea Basescu, a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare, referirile fiind facute cand magistratii vorbeau despre denunturi depuse la DGA, DNA Constanta si Pitesti, scrie News.ro.

Mircea Basescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Judecatorii Curtii de Apel Constanta, Ciprian Coada, presedinte, si Marius Damian Mitea, cei care au compus completul de judecata care l-a condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare pe fratele presedintelui Romaniei, Mircea Basescu, folosesc de trei ori numele fostului presedinte al tarii insotit de expresia "inculpatul".

Potrivit contextului in care este folosit numele presedintelui acesta reprezinta o eroare materiala. Mai precis, reiese din documentul citat, obtinut exclusiv de News.ro, in locul numelui presedintelui trebuia sa se regaseasca numele fratelui acestuia, Mircea Basescu.

Redam in continuare cele trei pasaje asa cum au fost ele notate de cei doi magistrati in motivarea certificata de instanta:

"... Asa cum rezulta din cele patru denunturi inaintate Directiei Nationale Anticoruptie. Directiei Generale Anticoruptie, Parchetului de pe langa Tribunalul Arges si Serviciului Teritorial Pitesti la DNA la datele de 05.06.2014, 06.06.2014 si 12.06.2014, inculpatul Basescu Traian a acceptat si primit suma de 250.000 euro, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei privind infractiunea comisa de Anghel Sandu, pentru a obtine o solutie favorabila acestuia, de punere in libertate sau de condamnare la o pedeapsa mai blanda, beneficiind de ajutorul inculpatului Capatina Marian Adrian...".

"... Potrivit declaratiei denuntatorului, inculpatul Basescu Traian s-a asigurat ca va face tot posibilul pentru ca tatal sau sa fie pus in libertate, urmand sa intervina la fratele sau, care la acea data era Presedintele Romaniei...", este al doilea paragraf din motivarea indicata in care numele lui Traian Basescu figureaza cu apelativul de "inculpat".

"... In cuprinsul plangerii penale, facand trimitere si la continutul discutiei inregistrate in mediul ambiental, denuntatorul Anghel Florin arata ca inculpatul Basescu Traian s-a angajat sa intervina in favoarea tatalui sau, cu prilejul unei intalniri ce s-a derulat intr-un biroul din Municipiul Constanta si pe care denuntatorul a inregistrat-o cu telefonul mobil, pana atunci relatiile dintre cei doi derulandu-se prin intermediul inculpatului Capatina Marian Adrian...", este al treilea paragraf in care numele fostului presedinte al Romaniei este notat.

Despre aceasta situatie avocatul lui Mircea Basescu declara in exclusivitate pentru News.ro: "La acest moment si nici la momentul initial al declansarii procedurilor impotriva lui Mircea Basescu, Traian Basescu nu a avut nicio calitate in acest dosar, cu atat mai putin cea de inculpat. Nu pot sa-mi explic existenta numelui presedintelui in motivare decat privind acest dosar ca fiind unul cu conotatie politica, pentru ca nu imi explic de ce un judecator al Curtii de Apel chemat sa verifice decizia unei instante de fond si sa clarifice niste evenimente juridice poate face astfel de afirmatii intr-o motivare de hotarare. Este ceva ce ma depaseste".

Intrebat daca exista posibilitatea ca judecatorii sa fi incurcat din greseala numele, provocand astfel aceasta eroare materiala avocatul Tasca a spus: "Eroare materiala cu privire la nume? Nu cred asa ceva. Sa explice domnul judecator de ce dormea cu domnul Traian Basescu in gand. Era pus sa judece dosarul lui Mircea Basescu, sa verifice probatoriul din fond, iar de altfel ne-a lipsit de oricce proba in apel cu exceptia catorva inscrisuri. Din punctul meu de vedere este ceva de neexplicat si mai ales de nepermis. In apel can doi judecatori de instanta superioara sunt pusi sa verifice atent decizia emisa de un judecator de la o instanta inferioara, nu, nu, este nepermisa o asemenea eroare. Daca este eroare".

Directia Nationala Anticoruptie arata intr-un raspuns oferit News.ro ca "in acest moment, persoana la care faceti referire nu are calitatea de suspect sau inculpat in vreun dosar aflat pe rolul DNA - Serviciul Teritorial Pitesti", cu referire la numele fostului presedinte al Romaniei.

Mircea Basescu a fost condamnat definitiv, in 16 iunie, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care a fost judecat pentru ca ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe langa magistrati pentru solutionarea unui proces care il viza pe Sandu Anghel. Curtea de Apel Constanta a pastrat astfel decizia data initial de Tribunal.

De asemenea, Marian Capatana a ramas cu condamnarea de trei ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la trafic de influenta, dispusa de Tribunalul Constanta la inceputul anului.

Curtea de Apel Constanta a mai decis "confiscarea speciala" de la Marian Capatana a sumei de 265.000 de euro si a inlaturat dispozitiile privind confiscarea acestei sume de la Mircea Basescu.

Mircea Basescu a fost incarcerat la Penitenciarul Poarta Alba dar avocatul acestuia a introdus recent o cerere de eliberarea conditionata a clientului sau la Judecatoria Medgidia cu termen in 13 octombrie.

Totodata, instanta a ridicat masura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Mircea Basescu.

Capatana si Basescu au fost obligati si la plata a 800 de lei cheltuieli judicare catre stat.

Decizia Curtii de Apel Constanta este definitiva.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Basescu a primit 250.000 de euro de la denuntatorul Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Capatana, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de Sandu Anghel (tatal lui Florin Anghel), precum si a altor cereri incidente in respectiva cauza, in scopul de a obtine o hotarare favorabila, fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost arestati preventiv si, ulterior, la domiciliu, din 19 iulie 2014 pana in 24 iunie 2015.