Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au admis, marti, cererea DNA de sesizare a Curtii Constitutionale in legatura cu declasificarea documentelor privind cheltuirea unor sume din fondurile operative ale DIPI si pe care fostul ministru de Interne Petre Toba a refuzat sa le puna la dispozitia procurorilor, informeaza Agerpres. Decizia a fost luata in cadrul procesului in care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru abuz in serviciu.

"Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei formulata de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie. Sesizeaza Curtea Constitutionala a Romaniei cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 352 alin.(11) si (12) din Codul de procedura penala, in sensul ca excluderea probelor clasificate in procesul penal, prin hotararea nemotivata si discretionara a unei autoritati administrative, incalca prevederile art. 53 alin.(1) si (2) din Constitutie, privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau unor libertati, precum si art.16 alin.(1) din Constitutie, privind egalitatea in fata legii. La incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei se ataseaza toate documentele necesare constatarii cadrului procesual al cauzei, precum si cele care au legatura cu exceptia de neconstitutionalitate", se arata in decizia instantei supreme.

DNA a cerut judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie declasificarea documentelor privind cheltuirea unor sume din fondurile operative ale DIPI si pe care fostul ministru de Interne Petre Toba ar fi refuzat sa le puna la dispozitia procurorilor.

"Din continutul adreselor emise de DIPI si Ministerul Afacerilor Interne a reiesit ca aceste institutii au refuzat sa declasifice atat rapoartele de decontare a cheltuielilor operative retinute in latura obiectiva a infractiunilor pentru care Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Danut Marian Iacob si Gabriel Nicolae Pavel au fost inculpati in cauza, cat si cu privire la alte acte esentiale pentru solutionarea prezentei cauze. In baza art. 352 alin. (11) din Codul de procedura penala, solicitam instantei de judecata sa initieze procedura de declasificare a inscrisurilor esentiale pentru solutionarea cauzei", se arata in rechizitoriul DNA.

Petre Toba este urmarit penal de DNA pentru savarsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului.

Potrivit DNA, pe 1 aprilie, in contextul in care se afla in instrumentare dosarul in care era cercetat Gabriel Oprea si sefi ai DIPI, Petre Toba a refuzat declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente in legatura cu gestionarea unor fonduri operative.

Procurorii sustin ca sefii DIPI au cumparat bunuri care nu au nicio legatura cu fondurile operative: casute de papusi cu nisipar si tobogan, in valoare de 7.000 lei, carti de joc, darts, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei in valoare de circa 4.000 lei, banda de alergare, in valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, in valoare de circa 17.000 lei, stilouri in valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, carti in editii de lux, legate in piele, pe comanda, mese festive ale ofiterilor neoperativi ai DIPI.