Universitatea din Bucuresti va acorda marti titlul onorific de Doctor Honoris Causa profesoarei Katherine Verdery de la City University of New York. Verdery, personalitate marcanta din domeniul antropologiei, a contribuit in mod decisiv la promovarea studiului societatii socialiste si postsocialiste din Romania in mediul academic international, anunta Universitatea din Bucuresti.

Katherine VerderyFoto: unibuc.ro

"Universitatea din Bucuresti este onorata sa ii confere profesoarei Katherine Verdery distinctia de Doctor Honoris Causa, in semn de recunoastere a meritelor sale in intelegerea antropologica a societatii socialiste si postsocialiste din Romania si promovarea studiului antropologic al societatii romanesti in mediul academic international", arata institutia.

Katherine Verdery a absolvit studiile de licenta la Reed College, Oregon in anul 1970 si studiile de master si doctorat la Stanford University in anul 1977. A fost doctorand si bursier al Institutului de Studii Sociale Avansate al Stanford University, bursier Russell Sage Foundation, bursier de mai multe ori al National Science Foundation si bursier Wissenschaftskolleg zu Berlin, profesor si sef de catedra la Johns Hopkins University, profesor si sef de catedra la City University of New York, profesor si sef de catedra la University of Michigan.

In prezent este distinguished professor la Departamentul de Antropologie de la City University of New York Graduate Center. Prof. Katherine Verdery este presedinta, membra in comitetul executiv si membra in comitete de lucru ale celor mai prestigioase asociatii profesionale, fundatii si institutii de cercetare din SUA.

Katherine Verdery este un antropolog celebru in lumea universitara din SUA, specializata in studiul societatilor socialiste si postsocialiste. Lucrarile si cercetarile sale au sporit in mod fundamental intelegerea antropologica a societatilor socialiste din Europa de Est si a celor postsocialiste. Doua dintre cartile sale, The Vanishing Hectare: Property and Value in Postsocialist Transylvania (Cornell University Press, 2003) si Peasants under Siege: The Collectivization of Romanian Agriculture 1949-1962 (Princeton University Press, 2001, scrisa impreuna cu Gail Kligman), au primit premii de la The Society for Romanian Studies, Association for Women in Slavic Studies, Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies, American Sociological Association.

Alte doua dintre cartile sale, National Ideology Under Socialism (University of California Berkeley, 1991) si What Was Socialism and What ComesNext (Princeton University Press, 1996), au definit cadrul conceptual al decadelor 1990 si 2000 in studiile antropologice si sociologice despre tranzitia postsocialista. Folosind punctele forte ale metodei antropologice, cercetarile profesoarei Katherine Verdery - chiar facute sub supravegherea meticuloasa a statului socialist - au reusit sa ofere o alternativa metodologica si conceptuala, centrata pe intelegerea vietii cotidiene in relatie cu structurile economice si politice in functionarea acestor societati.

Katherine Verdery a colaborat cu mai multe institutii de cercetare, invatamant superior si asociatii profesionale din Romania: Universitatea din Bucuresti, Colegiul Noua Europa-Institut de Studii Avansate, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie din Iasi (unde este membra de onoare), Societatea de Antropologie Sociala si Culturala din Romania. Cartile sale au fost traduse la Humanitas, Editura Institutului European si Editura Vremea. In urma unei burse obtinute de la National Science Foundation, Katherine Verdery impreuna cu Gail Kligman au coordonat o cercetare de mari dimensiuni despre colectivizarea agriculturii in Romania, la care au participat si cercetatori din Romania.