Organizatiile studentesti le cer candidatilor din alegerile parlamentare din decembrie, dar si partidelor politice, sa isi asume un set de 15 prioritati ale studentilor, menite sa dezvolte sistemul educational universitar din Romania, sa le includa in programele lor politice cu care vor candida, iar mai apoi sa le puna in practica din Parlament. Printre acestea se numara: o finantare corespunzatoare a Educatiei, un cadru legislativ stabil, un sistem de asigurare si de evaluare a calitatii, promovarea meritocratiei si o legislatie pentru stagii de practica.

Campania Viitorul implica studentiiFoto: ANOSR

"Studentii din Romania au VISuri si dorinte pe care vor sa aiba posibilitatea sa le transforme in realitate, pentru viitorul lor si al tarii in care traim cu totii. Studentii isi doresc o Romanie 'altfel', mai puternica, mai performanta, mai cinstita, mai educata, si sunt dispusi sa se implice activ in construirea acestui ideal. Studentii de astazi reprezinta viitorul Romaniei si sunt constienti ca singura sansa pentru dezvoltarea societatii romanesti este investitia in educatie si consolidarea unui sistem de invatamant de calitate. Asadar, aflandu-ne in preajma unui moment ce va influenta decisiv viitorul Romaniei, alegerile parlamentare, studentii considera ca este timpul ca politicienii si partidele politice sa isi creioneze programele lor politice in jurul unui prioritati cheie: educatia - cu adevarat prioritate nationala. Toamna aceasta trebuie sa fie despre EDUCATIE! Viitorul ii implica pe studenti, iar politicienii trebuie sa fie constienti de acest lucru si sa renunte la abordarea total iresponsabila pe care au avut-o asupra educatiei in ultimii ani", arata Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), anuntand lansarea campaniei Viitorul Implica Studentii (V. I. S.).

Studentii le cer viitorilor parlamentari sa puna in practica obiectivele incepand cu Legea bugetului de stat pentru 2017.

"In aceasta toamna, clasa politica trebuie sa dea dovada de maturitate si sa actioneze ca atare atunci cand afirma ca educatia reprezinta o prioritate nationala", arata ANOSR.

Lista celor 15 obiective:

1.O finantare corespunzatoare a educatiei, peste media statelor membre ale Uniunii Europene, bazata pe performanta, prin alocarea anuala a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru acest sector.

2. Un cadru legislativ stabil si predictibil in ceea ce priveste sistemul national de invatamant, realizat in urma unei consultari autentice cu toti actorii din sistemul de educatie.

3.Un fond pentru burse suficient de mare, care sa permita universitatilor sa acorde astfel de forme de sprijin tuturor studentilor care au nevoie, intr-un cuantum care sa acopere cheltuielile lunare de cazare, masa, incaltaminte, imbracaminte si materiale pentru studiu, precum si alte mecanisme care sa transforme sistemul educational romanesc intr-unul echitabil, in asa fel incat abandonul universitar cauzat de lipsa resurselor financiare sa fie eradicat.

4. Fonduri de investitii care sa permita renovarea caminelor studentesti pentru a le aduce la standarde europene, precum si constructia de noi camine studentesti acolo unde exista deficit de locuri de cazare, in comparatie cu cererea.

5. Sistem de consiliere si orientare in cariera finantat corespunzator, functional, cu resurse umane suficiente si bine pregatite, atat in invatamantul preuniversitar, cat si in cel universitar, astfel incat toti elevii si studentii sa acceseze astfel de servicii gratuit pe parcursul studiilor, pentru a le facilita alegerea unor trasee educationale corespunzatoare si o insertie pe piata muncii cat mai facila, precum si pentru a combate abandonul studiilor universitare.

6.O legislatie corespunzatoare pentru stagii de practica si internshipuri, care sa confere drepturi celor ce parcurg astfel de stagii, precum si o pondere mult mai mare a practicii in studiile universitare, cu sprijin direct oferit studentilor de universitati prin garantarea de locuri de practica de calitate in toate domeniile.

7.Fonduri suficiente si legislatie corespunzatoare, care sa permita dezvoltarea unui sistem de invatamant cu adevarat centrat pe studenti, flexibil, cu mijloace si metode de predare adaptate nevoilor acestora, bazate pe o infrastructura academica moderna, resurse de invatare de actualitate si cadre didactice bine pregatite si cu abilitati pedagogice bine dezvoltate, conferite de un sistem de formare performant.

8.Sistem de asigurare si evaluare a calitatii in invatamantul superior corelat cu directivele europene in domeniu, obiectiv, echidistant si performant, care sa nu permita ca vreun derapaj sa ramana nesanctionat in sistem, care sa incurajeze universitatile sa creasca calitatea programelor de studii oferite, pentru toate ciclurile de studiu, si care sa implice studentii in toate procesele sale.

9.Etica, integritatea si buna guvernanta - principalele valori pe care se bazeaza sistemul educational romanesc, garantate de o legislatie solida in domeniu, care sa nu permita niciun fel de abatere care sa ramana nesanctionata, si care sa fie inoculate elevilor si studentilor inca din primii ani de studiu prin mijloace specifice de educare.

10.Sistem de invatamant competitiv si atractiv la nivel international, prin investitii substantiale ale statului in programe de cercetare, dezvoltare si inovare si prin insanatosirea imaginii publice a acestuia, eliminand coruptia si impostura de orice tip.

11.Programe nationale corespunzatoare care sa sprijine universitatile sa isi adapteze infrastructura si resursele academice pentru nevoile studentilor cu dizabilitati.

12.Consolidarea statutului studentilor drept parteneri egali, cu drepturi depline, in sistemul de invatamant superior, inclusiv prin asigurarea dreptului acestora de a participa in procesele de alegere pentru functiile de conducere din universitati intr-o proportie de cel putin 25% din totalul electoratului.

13.Dezvoltarea programului national de tabere studentesti prin cresterea numarului de beneficiari si prin valorificarea centrelor de agrement si de tineret aflate in administrare publica.

14. Promovarea principiilor transparentei, competentei si meritocratiei in toate structurile sistemului de invatamant superior si eliminarea oricaror ingerinte politice.

15. Misiunea Caselor de Cultura ale Studentilor trebuie regandita si reformata fundamental, astfel incat acestea sa redevina puncte de sprijin pentru studenti, in strans parteneriat cu universitatile.

ANOSR precizeaza ca in saptamanile viitoare va incepe discutiile, in aceasta directie, cu reprezentantii actualului Guvern, cu candidatii la alegerile parlamentare si partidele politice din Romania.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) este federatia nationala studenteasca, reunind studenti din 17 centre universitare din intreaga tara, din 31 de universitati. Cuprinde peste 84 de organizatii membre.

La nivel national, ANOSR este parte a Aliantei pentru o Romanie Curata si membra in Consiliul Tineretului din Romania. De asemenea, federatia este reprezentantul legitim al studentilor din Romania la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizatiei Europene a Studentilor (ESU - European Students' Union), singura structura europeana care reprezinta studentii.