Romania a obtinut "un angajament din partea Germaniei in privinta participarii, cel putin pentru inceput, cu ofiteri de stat major in brigada multinationala.", a declarat ministrul Apararii, Mihnea Motoc, intr-un interviu pentru site-ul cursdeguvernare.ro. Brigada multinationala, ce ar urma sa aiba circa 3.000 de militari si va fi gazduita in Romania, a fost una din deciziile summit-ului NATO de la Varsovia din acest an, o masura menita pentru sporirea prezentei aliantei in zona sud-estica.

Militari NATO in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Am obtinut deja un angajament din partea Germaniei, in privinta participarii, cel putin pentru inceput, cu ofiteri de stat major in brigada multinationala", a declarat ministrul Apararii Mihnea Motoc intr-un interviu acordat site-ului cursdeguvernare.ro

Motoc a mai precizat ca Brigada Multinationala va avea peste 3.000 de militari, dintre care exista deja angajamente ferme din partea Poloniei si a Bulgariei pentru a trimite soldati. Astfel, Bulgaria ar urma sa trimita 400 de militari, in timp ce Polonia va trimite o companie, iar tara noastra va trimite o companie, in reciprocitate, in Polonia.

In urma cu o saptamana, la finalul sedintei CSAT, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca Brigada 2 infanterie Rovine va prelua rolul de brigada multinationala, in urma unei decizii a Ministerului Apararii Nationale.

Brigada are sediul in Craiova si acolo va functiona si bridaga multinationala, a precizat Iohannis. Presedintele a adaugat ca in 2017 ar urma sa fie anuntata capacitatea initiala a acestei brigazi, iar "in varianta cea mai optimista" in 2018 brigada va fi functionala.

Citeste si: Militari polonezi si bulgari vor participa la brigada multinationala din Romania, militari romani merg in Polonia