Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, unde Ecaterina Andronescu este membru fondator si presedinte al Sectiei "Stiinte chimice", pledeaza pentru cresterea finantarii catre educatie si cercetare, pecum si pentru un cadru legislativ si administrativ propice dezvoltarii acestor domenii, aratand ca ele reprezinta piloni ai dezvoltarii tarii si trebuie sa se regaseasca in noul proiect de tara.

Ecaterina AndronescuFoto: Agerpres

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) a fost infiintata in 1996, functionand initial ca ONG, si a devenita institutie publica finantata de stat in 2007. In 2015, in urma unui amendament initiat de Ecaterina Andronescu, fantomatica academie a devenitordonator de credite.

Amintim ca Printre membrii acestei institutii se numara Ionel Valentin Vlad - presedintele Academiei Romane ; el este membru de onoare al Sectiei Stiinte Fizice. Si Gheorghe Mencinicopschi - fost director al Institutului de Cercetari Alimentare, in prezent la inchisoare in Dosarul "I.C.A." - Dan Voiculescu - este membru titular al Academiei. Ion Iliescu este de asemenea membru de onoare al Sectiei Stiinte Tehnice, Valeriu Tabara este membru titular, Ion Cristoiu este membru de onoare, Teodor Melescanu este membru onorific.

Intr-un comunicat transmis presei cu ocazia inceperii noului an universitar, AOSR arata ca "este profund conectata cu invatamantul superior si cercetarea stiintifica prin faptul ca majoritatea membrilor ei (de onoare, titulari, corespondenti, asociati), din Bucuresti si din cele opt filiale, din tara si din strainatate, sunt cadre universitare si cercetatori stiintifici. Intre acestia, se numara nume de prestigiu ale stiintei si culturii romanesti, recunoscute pe plan national si international".

"Academia Oamenilor de Stiinta din Romania isi reafirma credinta ca invatamantul superior si cercetarea stiintifica reprezinta doua domenii, profund interconectate, de importanta primordiala pentru Romania, piloni ai dezvoltarii tarii in Uniunea Europeana si in lume", spun reprezentantii Academiei adaugand ca in viziunea institutiei "invatamantul superior si cercetarea stiintifica trebuie sa fie o prioritate nationala".

Statul de prioritate ar reclama "finantare substantiala, un cadru legislativ si administrativ propice dezvoltarii si evolutiilor in domeniu care au loc in Uniunea Europeana", adauga AOSR, precizand ca politicienii in pozitii de decizie trebuie sa depaseasca "diferentele firesti in exercitiul democratiei, trebuie sa asume aceasta prioritate printr-o politica transpartinica, proiectata si aplicata in beneficiul dezvoltarii Romaniei".

La deschiderea anului universitar 2016-2017, presedintele de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, Gen. (rez.) prof. univ. dr. Vasile Candea, a declarat:

"Cred in educatie, in invatamantul universitar si in activitatea de cercetare stiintifica. Mi-am dedicat viata invatamantului superior, cercetarii de inalt nivel, inovarii stiintifice in domenii de pionierat. Educatia si cercetarea duc lumea inainte, sunt cei mai importanti factori ai progresului. Romania dovedeste un mare potential in acest sens, prin profesorii ei, prin cercetatori, prin tinerii inteligenti pe care ii are. Daca va sti cum sa-l administreze, daca va sti sa faca din universitati si din institutele de cercetare institutii de elita, atunci tara noastra va juca un rol important in aceasta parte de lume. AOSR militeaza pentru aceste obiective si participa, prin activitatile desfasurate in invatamant si cercetare, prin rezultatele remarcabile obtinute de membrii ei, la acest proces de mare complexitate", a declarat presedintele de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, generalul (rez.) prof. univ. dr. Vasile Candea.

"Romania Moderna a fost creata de elite, de intelectuali scoliti la marile universitati ale Europei. Invatamantul superior, universitatea, stiinta si cultura au format baza, cadrul dezvoltarii tarii. Astazi, in era informatiei si a tehnologiei, Europa insasi isi concepe dezvoltarea cu aportul fundamental al cunoasterii. Ne aflam intr-un moment de rascruce al devenirii Romaniei, cand trebuie sa construim un nou Proiect de Tara, dupa ce proiectele anterioare - integrarea in NATO si Uniunea Europeana - au fost realizate. In viziunea mea si a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, in noul Proiect de Tara, invatamantul superior si cercetarea stiintifica trebuie sa joace un rol esential. In aceasta privinta, AOSR poate avea un cuvant important de spus, prin universitarii si cercetatorii ei de marca, prin oamenii de stiinta si de cultura care fac parte din cele 13 sectiuni stiintifice si din cele opt filiale. Suntem universitari de cariera si multi dintre noi am probat, prin rezultele obtinute, ca invatamantul superior si cercetarea stiintifica sunt vectori ai dezvoltarii. Universitatea sta in centrul procesului de dezvoltare, un proces de mare complexitate, o provocare pentru noi toti. In ceea ce o priveste, prin activitatile pe care le desfasoara, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania da curs acestei viziuni, ancorata in actualitatea Uniunii Europene si a proiectului ei de dezvoltare", a mai aratat si presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea.

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a vrut sa-l faca pe Basescu membru de onoare al Academiei

Amintim ca Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a decis in 2010 sa-i acorde lui Traian Basescu, la acea vreme presedinte, titlul de academician. Reprezentantii Academiei au explicat si motivele pentru care Basescu merita titlul: a asigurat un sediu OASR pe cand era primar si, in calitate de sef al statului, a semnat legea prin care academia devine institutie bugetara (sursa si detalii ).

Dupa ce presa a relatat pe larg decizia Academiei, administratia prezidentiala a anuntat ca Basescu nu a acceptat sa devina membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (sursa si detalii ).

Eugen Simon, fost presedinte al Academiei Romane, a declarat pentru HotNews.ro in 2010 ca "a aparut o Academie a Oamenilor de Stiinta care , dupa parerea mea, acceptata si de Adunarea Generala a Academiei Romane, este o constructie strict politica . Pentru ca ea nu se bazeaza pe o selectie corecta de valori. In interiorul ei sunt, evident, si oameni de valoare, si eu i-as sfatui ca ei sa candideze la Academia Romana. Dar, in aceasta Academie a Oamenilor de Stiinta constat ca exista parlamentari, oameni de afaceri, general, general de jandarmi, oameni politici, creand confuzie generala ".

Tot atunci, Eugen Simion avertiza: "nu cunosc in Europa sa mai exista un caz similar ca toate aceste Academii care creeaza o mare confuzie sa fie finantate din bugetul public ".