Noul an universitar incepe luni, cand au loc festivitati de deschidere in toate universitatile din tara, presedintele Klaus Iohannis urmand sa mearga la ceremonia de la Universitatea de Vest din Timisoara, iar premierul Dacian Ciolos la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, anunta News.ro. Printre modificarile acestui an universitar se numara introducerea a 35 de noi specializari si programe de studii universitare de licenta in 22 de universitati de stat.

Presedintele Klaus Iohannis va merge, luni, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2016-2017 la Universitatea de Vest din Timisoara, unde va participa apoi la o dezbatere cu membrii comunitatii academice din Timisoara.

Si ministrul Educatiei Nationale, Mircea Dumitru, va merge la deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest din Timisioara, in timp ce premierul Dacian Ciolos va lua parte la ceremonia de la Universitatea de Medicina din Cluj-Napoca.

Printre modificarile acestui an universitar se numara introducerea a 35 de noi specializari si programe de studii universitare de licenta in 22 de universitati de stat, acreditate de ARACIS, iar pentru 59 de institutii de invatamant superior exista modificari ale capacitatilor de scolarizare pentru unele programe de studii. Trei institutii de invatamant superior - Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, Universitatea din Pitesti si Universitatea Crestina "Partium" din Oradea - isi modifica structura, la solicitarea acestora, in baza hotararilor Senatelor universitare.

Din acest an universitar, in Nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare sunt introduse urmatoarele noi specializari: chimie farmaceutica, echipamente si sisteme electronice militare, electronica - radioelectronica de aviatie, media digitala, managementul sistemelor de supraveghere aeriana, leadership militar si pedagogie sociala.

Totodata, vor exista 64 programe de studii universitare de master noi la 31 de universitati din sistemul national de invatamant superior.

O alta noutate a acestui an universitar este ca Ministerul Educatiei a autorizat provizoriu scolile doctorale care functioneaza in cadrul unor institutii de invatamant superior, urmand ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare si evaluare periodica a scolilor doctorale, pe domenii, sa fie aprobata prin Hotarare de Guvern. Decizia a fost luata in conditiile in care de la adoptarea Legii Educatiei Nationale, in 2011, si pana in prezent, scolile doctorale nu au fost evaluate extern pentru acreditare.