Senatorul PSD Ovidiu Dontu a depus in Parlament o initiativa legislativa care prevede ca directorii si directorii adjuncti din invatamantul preuniversitar vor fi alesi prin votul membrilor corpului profesoral al respectivei unitati de invatamant, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reinnoit, informeaza Mediafax.

In cazul directorilor din invatamantul preuniversitar, functiile se ocupa in urma alegerilor, prin votul membrilor corpului profesoral al respectivei unitati de invatamant, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reinnoit. Alegerile se organizeaza de catre unitatea de invatamant preuniversitar, prin inspectoratul scolar.

Propunerea legislativa prevede ca inspectoratul scolar numeste comisia pentru organizarea si desfasurarea alegerilor, care este formata din 7-9 membri, din care cel putin un reprezentant al inspectoratului scolar, sau al Municipiului Bucuresti, 5 cadre didactice din respectiva unitate de invatamant si reprezentanti ai autoritatilor publice locale, propusi de Consiliul de Administratie al scolii.

Potrivit initiatorului, nelimitarea numarului de mandate asigura posibilitatea ramanerii pe posturi a unor manageri care au avut rezultate bune.

Propunerea legislativa mai mai prevede introducerea unui audit, care se efectueaza in momentul in care se propune eliberarea din functie a directorului sau a directorului adjunct, sa "confirme existenta motivelor pe baza carora Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant urmeaza sa voteze aceasta eliberare din functie."

Dontu spune ca a decis sa depuna initiativa legislativa in urma discutiilor care au existat in mass-media, referitoare la ocuparea posturilor de directori din invatamintul preuniversitar, si mentineaza sa acest proiect a mai fost in dezbatere parlamentara si care a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului.