Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a facut publice vineri, in cadrul unei emisiuni la postul de radio Europa FM, documentele in baza carora Consiliul National de Etica a stabilit in 2012 ca lucrarea sa de doctorat nu este rezultatul unui plagiat.

Lucrare Kovesi coautorFoto: Europa FM

Pe parcursul a aproape 250 de pagini, Laura Codruta Kovesi explica, intre altele, ca publicase in calitate de magistrat o serie de articole in reviste de specialitate si in mai multe carti, atit in calitate de autor, cit si de coautor, precizeaza europafm.ro. Acestea fusesera publicate sub numele de familie "Lascu" pina in 2002, cind actuala procuroare-sefa a DNA s-a casatorit si si-a schimbat numele in Kovesi.

  • Consulta in atasament documentele prezentate de Kovesi la Europa FM sau descarca AICI si AICI

Kovesi precizeaza ca paragrafele indicate de autorul sesizarii de plagiat sunt, in general, trimiteri la elemente introductive din teza, precum si la elementele introductive din capitolele lucrarii. Paragrafele incriminate nu se refera la cercetarea stiintifica-propriu zisa, constind in elementele de originalitate tratate de autoare.

Kovesi sustine ca paragrafele atribuite altor autori ii apartin, de fapt, pentru le publicase inaintea includerii lor in lucrarile autorilor respectivi. In plus, paragrafele care contin aprecieri generale si sursele folosite in elaborarea tezei de doctorat sunt citate in bibliografia tezei, chiar daca in sesizare sunt atribuite altor autori.

Sefa DNA a precizat ca teza de doctorat contine 444 de pagini si 442 de note de subsol si ca aceasta a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri si monografii, 71 de articole publicate in articole de specialitate, 27 de surse de legislatie nationala, 20 de surse de legislatie internationala si 65 de surse online (site-uri).

"Eu am fost verificata in anul 2012 de Comisia Nationala de Etica. Am fost audiata intr-o comisie din care au facut parte mai multi profesori. Se poate verifica daca este aceeasi componenta (n.r. ca in cazul comisiei care a analizat acuzatiile de plagiat in cazul lui Victor Ponta). M-am prezentat la audieri. Am prezentat probele. Am primit un verdict final, definitiv, acum patru ani", a declarat la Europa FM Codruta Kovesi.

"Eu am venit pregatita cu probele pe care eu le-am depus in 2012 la acea comisie (n.r. argumentele prezentate comisiei in 2012). S-a facut o sesizare in care s-a spus despre 40 de paragrafe dintr-o lucrare de 440 de pagini. Eu va spun ca am respectat in totalitate normele academice. Teza mea este corecta. Aveti aici toate probele", a continuat ea.

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat vineri, la Europa FM, ca teza sa de doctorat este "corecta" si le-a lasat moderatorilor, Vlad Petreanu si Cristian Tudor Popescu, un dosar cu "probele" pe care le-a prezentat in 2012 in fata Comisiei Nationale de Etica, atunci cand s-a decis ca nu si-a plagiat lucrarea.

"Am venit pregatita cu probele", le-a spus Kovesi moderatorilor, adaugand ca prima proba din dosar este certificatul sau de casatorie, in conditiile in care a fost acuzata inclusiv ca a plagiat-o pe "Lascu Codruta", numele sau inainte de divort.

"Am respectat in totalitate normele academice, teza mea e corecta, si aici am toate probele", a spus sefa DNA.