Ministerul Educatiei va contesta decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii prin care a declarat drept discriminatorie o prevedere din metodologia de organizare a concursului de directori de scoli, care stabileste ca persoanele care se afla in relatie de soti si rude de gradul I nu pot ocupa concomitent functii in aceeasi scoala, astfel incat unul dintre ei sa se afle intr-o pozitie de conducere fata de celalalt. Ministerul subliniaza ca articolul nu interzice participarea la concurs, aceast fiind deschis tuturor profesorilor care indeplinesc criteriile pentru a ocupa aceasta functie, ci vizeaza "un potential conflict de interese ce ar putea surveni dupa promovarea concursului".

Fisa-cadru a postului de directorFoto: Monitorul Oficial

"Mesajul nostru este ferm: concursul pentru ocuparea functiilor de directori in unitatile de invatamant preuniversitar se va organiza la termenele anuntate initial, pe baza principiilor si prevederilor enuntate in metodologie. Decizia CNCD, si anume ca metodologia interzice anumitor persoane participarea la concurs, este incorecta. Articolul incriminat se refera la un potential conflict de interese ce ar putea surveni dupa promovarea concursului, nicidecum nu face referire la inscrierea la concurs. Prin urmare, desi au fost diverse tentative de a sabota acest concurs, va asigur ca il vom organiza. Exista in acest moment peste 6.900 de candidati inscrisi si avem datoria sa mergem pana la capat cu demersul de profesionalizare a managementului scolar", a declarat ministrul Educatiei Mircea Dumitru.

Intr-un comunicat transmis presei pe aceasta tema, Ministerul Educatiei pecizeaza ca nu i s-a lasat timp sa isi pregateasca apararea in fata CNCD, fiind citata la sedinta cu 2 zile inainte de desfasurarea ei, in conditiile in care procedura interna a CNCD de solutionare a petitiilor si sesizarilor stabileste un termen de 5 zile.

Totodata, ministerul reclama faptul ca petitia a fost solutionata in regim de urgenta desi acest tip de procedura nu este reglementat prin ordinul presedintelui CNCD.

"Ministerul Educatiei a fost citat la sedinta de analiza a dosarului mentionat anterior in data de 26 septembrie, fiind informat ca termenul de solutionare a acestuia este 28 septembrie. In conditiile in care, in procedura interna a CNCD de solutionare a petitiilor si sesizarilor se stipuleaza in mod expres ca citatia se comunica partilor cu 5 zile inaintea termenului stabilit, Ministerul Educatiei a fost pus in imposibilitatea de a-si prezenta apararea. Cu toate ca a fost solicitata oficial amanarea sedintei, avand in vedere intervalul foarte scurt acordat pentru formularea unui punct de vedere, cererea a fost ignorata, speta judecandu-se fara apararea ministerului. Mai mult, petitia a fost solutionata in regim de urgenta, desi potrivit ordinul presedintelui CNCD nr. 144/2003, acest tip de procedura nu este reglementat", arata Ministerul Educatiei.

Ministerul Educatiei continua aratand ca prevederea nu ingradeste dreptul unor profesori de a se inscrie la concurs, decizia CNCD fiind bazata "pe un argument fals". De fapt, spune ministerul, prevederea vizeaza exclusiv candidatii care promoveaza concursul.

"Aplicarea prevederilor art. 21 alin. (5) nu genereaza situatii discriminatorii, ci previne aparitia conflictelor de interese, in conditiile in care persoane aflate in relatie de soti si rude de gradul I vor ocupa concomitent functii de conducere, indrumare si control in invatamantul preuniversitar. Consideram ca situatii de acest gen pot sa influenteze exercitarea obiectiva a atributiilor specifice functiilor de conducere, respectiv de indrumare si control sau a rolului oficial. Reamintim, in context, ca acelasi prevederi au fost aplicate la concursul pentru ocuparea functiilor de inspector scolar organizat in anul scolar 2014-2015, fara a fi atacate de nicio persoana", se mai arata in comunicatul de presa.

Ministerul Educatiei anunta ca va contesta Hotararea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) din data de 28 septembrie si va depune si o cerere de suspendare a ei.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a constatat in sedinta de miercurica prevederile unui alineat din Ordinul ministrului Educatiei prin care se stabileste metodologia de desfasurare a concursului de directori si directori adjuncti de scoli discrimineaza direct, pe criteriul rudeniei. Alineatul in discutie prevede ca persoanele care se afla in relatie de soti si rude de gradul I nu pot ocupa concomitent functii, astfel incat unul dintre ei sa se afle intr-o pozitie de conducere fata de celalalt.

CNCD a sanctionat Ministerul Educatiei prin avertisment si a dispus monitorizarea punerii in aplicare a acestei hotarari.

In luna octombrie se desfasoara un concurs de director si director adjunct in toata unitatile din invatamantul preuniversitar, de la gradinite, la licee. Concursul are doua parti: proba scrisa, organizata la nivel national, cu subiecte de timp test grila elaborate de minister, si doua probe la nivel judetean, monitorizate de observatori de la minister.