Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a declarat miercuri ca "tinta finala" a programului de modernizare a aviatiei de lupta romanesti este avionul american de lupta F-35, cea mai performanta aeronava de vanatoare a momentului. Motoc a facut aceste declaratii in Portugalia, cu ocazia preluarii oficiale de catre Fortele Aeriene Romane a primelor sase avioane F-16 Fighting Falcon.

F-35 Lightning IIFoto: www.lockheedmartin.com

Ceremonia s-a desfasurat la Baza 5 Aeriana Monte Real, unde au fost predate oficial Fortelor Aeriene Romane primele sase dintre cele 12 aeronave multirol F 16 Fighting Falcon, ceremonie desfasurata in prezenta primului-ministru Antonio Costa si a ministrului portughez al apararii.

Mihnea Motoc a declarat ca aceasta zi va ramane in istoria Fortelor Aeriene Romane drept cea din care primele avioane F-16 Fighting Falcon, produse de Lockheed Martin Aeronautics, vor purta oficial pe fuselaj insemnele tricolore.

El a mai spus ca escadrila de 12 avioane multirol incluse in acordul romano-portughez reprezinta un prim pas in procesul de realizare a unei capabilitati aeriene robuste si relevante in regiunea Romaniei, care va fi urmat de achizitia si operationalizarea, in etapa urmatoare, a unei a doua escadrile. "Dotarea cu avioane care permit abordarea unui spectru larg de misiuni, in concordanta cu conceptele de operare moderne, care si-au demonstrat eficienta in cadrul NATO, va asigura tarii noastre o aparare aeriana durabila", a adaugat demnitarul roman.

Cele sase aeronave sosesc in Romania astazi, 29 septembrie, pilotate de piloti ai Fortelor Aeriene Romane.

Reamintim ca Romania a decis in 2013 sa cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Initial, s-a intentionat achizitionarea a 24 de avioane, dar decizia finala a fost pentru 12, din motive bugetare, potrivit Agerpres. Pretul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmand sa stationeze la bazele aeriene de la Fetesti si Campia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.

Ministrul Motoc declara, in luna februarie, ca Romania intentioneaza sa cumpere inca 12 avioane F-16, anul acesta urmand sa fie pregatite procedurile de atribuire a contractului pentru aceasta a doua escadrila.

Acum, spatiul aerian al Romaniei este aparat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricatie sovietica, modernizate in colaborare cu o firma israeliana incepand cu 1995.