Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, la sediul Parlamentului Schleswig-Holstein, Kiel, o alocutiune cu ocazia decernarii Premiului "Hermann Ehlers", aratand ca Romania a devenit, pe buna dreptate, unul din exemplele europene in combaterea coruptiei, iar, pe baza progreselor inregistrate in domeniul justitiei, este timpul ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa se finalizeze prin internalizarea mecanismelor sale la nivelul autoritatilor romane.

Klaus Iohannis a primit premiul Hermann Ehlers 2016Foto: Presidency.ro

Presedintele a spus ca decernarea acestei distinctii il onoreaza in mod deosebit, pe el si pe cei care au contribuit la consolidarea drumului Romaniei spre democratie si stat de drept, noteaza News.ro.

Seful statului a subliniat ca Romania se afla intr-un proces de transformare profunda, in ultimii ani justitia romaneasca devenind tot mai matura si mai independenta.

"Anuntam, la inceputul mandatului meu de Presedinte al Romaniei, ca imi doresc ca fenomenul coruptiei sa nu mai reprezinte una din problemele agendei publice. Imi vine aici in minte titlul ales de (pe atunci inca) elevul Hermann Ehlers pentru o compunere in care urma sa isi prezinte proiectiile de viitor: "Din ce calitate/pozitie imi pot sluji cel mai bine tara?". Am vazut in alegerea mea ca presedinte oportunitatea de a-mi ajuta tara sa progreseze. Ca presedinte, mi-am asumat foarte ferm intarirea statului de drept si consolidarea mecanismelor democratice, pentru ca Romania sa fie un stat in care cetatenii se simt aparati in fata abuzurilor, in care partenerii europeni sau internationali vad un interlocutor previzibil si de incredere", a continuat Iohannis.

In opinia sa, presedintele trebuie sa fie nu doar garantul, ci si cel dintai promotor al statului de drept.

"Ma bucur sa constat, la aproape doi ani de la acel moment, ca s-au facut progrese semnificative. Institutiile cu atributii in domeniu duc o lupta decisa si consecventa impotriva coruptiei, care este principalul dusman al competitiei libere, generand demobilizarea adevaratilor profesionisti, impiedicand investitiile straine, dezvoltarea civica, initiativa si inovatia. Cetatenii nostri stiu acest lucru si doresc o altfel de politica, o politica mai curata si facuta cu integritate, fapt dovedit de sprijinul public foarte ridicat pentru efortul institutiilor implicate. Iar in calitatea mea de presedinte voi sustine ferm, pe tot parcursul mandatului meu, acest obiectiv strategic", a mai afirmat presedintele.

Klaus Iohannis a aratat ca se poate spune, pe buna dreptate, ca Romania a devenit unul din exemplele europene in acest domeniu.

"Consolidarea statului de drept si independenta justitiei au devenit fenomene ireversibile. Toate aceste progrese ne indreptatesc sa consideram ca este timpul ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa se finalizeze prin internalizarea mecanismelor sale la nivelul autoritatilor romane", a sustinut el.

Referindu-se la perioada in care a fost primar al Sibiului, el a spus ca a fost o perioada de care isi aminteste cu placere: "Am inceput cu proiecte mici, urmate de proiecte tot mai mari si mai ambitioase, care au dus la transformarea orasului intr-unul dintre cele mai vizibile din Romania. Cu o economie puternica, Sibiul a fost repus pe harta competitivitatii economice si a bunastarii, cu peste 10 000 de locuri de munca si cu o rata a somajului aproape de zero. Marii investitori din Germania au ales Sibiul si pentru faptul ca aici se vorbeste germana, dar si pentru legaturile istorice ale orasului cu comunitatea de origine germana".

El si-a exprimat bucuria ca exemplul Sibiului de Capitala Culturala Europeana 2007 a incurajat si alte orase din Romania sa se prezinte Europei si lumii, iar de curand un alt frumos oras romanesc, Timisoara, a castigat titlul de Capitala Culturala Europeana 2021.

"Timisoara nu este numai orasul unde a inceput drumul democratic al Romaniei acum 27 de ani, ci si una dintre localitatile romanesti cu cea mai mare deschidere spre multiculturalitate si diversitate culturala, etnica, lingvistica si religioasa. Romania a reusit sa dezvolte un model inter-cultural de interactiune atat a minoritatilor cu majoritatea, cat si a minoritatilor intre ele. Este un model care aduce in prim plan diversitatea culturala si implica minoritatile in procesul decizional pentru societatea romaneasca in ansamblul ei. Suntem printre putinele tari din Europa in care minoritatile nationale - Romania are 20 - sunt reprezentate in Parlament. Cu mandrie justificata putem spune ca, in domeniul politicii privind minoritatile, Romania depaseste actualele standarde europene", a subliniat Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, la Kiel, premiul Hermann Ehlers 2016, acordat de Fundatia care poarta numele fostului presedinte al Parlamentului Germaniei, pentru "sprijinirea statului de drept si a luptei anticoruptie".

Printre cei care au mai primit acest premiu, acordat anual din 1975, se afla fostul cancelar german Helmut Kohl, in 2003, presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, in 2013, fostul presedinte lituanian Vytautas Landbergis, presedintele Germaniei Joachim Gauck si fostul presedinte german Roman Herzog.

Fundatia este recunoscuta si drept un "think tank" al CDU, partidul conservator al cancelarului german Angela Merkel.