Primele sase aeronave F16 Fighting Falcon au fost preluate, miercuri, din Portugalia, de pilotii romani in prezenta mai multor oficiali ai Ministerului Apararii Nationale si a premierului Portugaliei, avioanele urmand sa fie operate de la Baza 86 Aeriana "Locotenent aviator Gheorghe Mociornita", de la Fetesti, scrie News.ro.

F16 al Fortelor Aeriene RomaneFoto: Captura YouTube

Ceremonia de preluare a aeronavelor a inceput miercuri la ora 18.30, ora Romaniei, la baza aeriana din Monte Real, Portugalia, cu 30 de minute mai tarziu decat ora programata si a fost transmisa in direct, cu ajutorul unui telefon mobil, pe contul de Facebook al Ministerului Apararii Nationale, traducerea din portugheza incepand zece minute mai tarziu.

Dupa cateva minute, traducatorul i-a invitat pe cei prezenti la ceremonie sa urmareasca un film despre "programul de `alienare` a avioanelor F16".

"Astazi este, cu adevarat, o zi istorica pentru Romania si pentru Fortele Aeriene Romane. Sase avioane F16 Fighting Falcon poarta pe fuselaj insemnele tricolorului. Nu achizitionam doar un prim set de avioane multirol de inalta performanta din Portugalia. Este mai mult decat atat, nu este doar o achizitie, este dobandirea unei capabilitati propriu-zise. Iar astazi consemnam, de fapt, o investitie majora in cresterea capacitatii de aparare a Romaniei", a declarat ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, la ceremonia de preluare a aparatelor de zbor.

Motoc a mai spus ca aceasta achizitie va asigura Romaniei o aparare redutabila si durabila, escadrila de avioane F16 reprezentand conditia de eligibilitate pentru programul F35 si un mijloc de tranzitie catre acest obiectiv.

"Intrarea in serviciu a acestor aeronave inseamna intrarea Romaniei in clubul F16 si sansa pentru un nou inceput pentru prestigioasa scoala romaneasca de pilotaj, care se mandreste cu o traditie printre cele mai vechi din lume", a adaugat Mihnea Motoc.

La randul sau, ministrul Apararii din Portugalia, Jose Alberto de Azeredo Lopes, a spus ca preluarea aeronavelor este "un exemplu concret si plin de virtuti care, dupa cum se stie, reprezinta implicarea noastra, ale ambelor tari. Un cuvant special de apreciere as dori sa adresez Statelor Unite ale Americii".

Cele sase aeronave, modernizate in varianta MLU M5.2, vor fi operate de la Baza 86 Aeriana "Locotenent aviator Gheorghe Mociornita", de la Fetesti, potrivit Ministerului Apararii Nationale.

Contractul privind achizitia a 12 avioane F16, in valoare de aproximativ 628 de milioane de euro, cu TVA, incheiat intre Guvernul Romaniei, prin Compania Nationala Romtehnica, si cel al Republicii Portugheze, a intrat in vigoare la 30 septembrie 2013, a precizat MApN.

Urmatorul lot de trei aeronave va fi livrat la sfarsitul acestui an, iar ultimele trei vor intra in inzestrarea Armatei Romaniei in anul 2017.