Primele sase avioane F16 Fighting Falcon au fost preluate din Portugalia de Fortele Aeriene Romane
Ceremonia de preluare a aeronavelor a inceput miercuri la ora 18.30, ora Romaniei, la baza aeriana din Monte Real, Portugalia, cu 30 de minute mai tarziu decat ora programata si a fost transmisa in direct, cu ajutorul unui telefon mobil, pe contul de Facebook al Ministerului Apararii Nationale, traducerea din portugheza incepand zece minute mai tarziu.
Dupa cateva minute, traducatorul i-a invitat pe cei prezenti la ceremonie sa urmareasca un film despre "programul de `alienare` a avioanelor F16".
"Astazi este, cu adevarat, o zi istorica pentru Romania si pentru Fortele Aeriene Romane. Sase avioane F16 Fighting Falcon poarta pe fuselaj insemnele tricolorului. Nu achizitionam doar un prim set de avioane multirol de inalta performanta din Portugalia. Este mai mult decat atat, nu este doar o achizitie, este dobandirea unei capabilitati propriu-zise. Iar astazi consemnam, de fapt, o investitie majora in cresterea capacitatii de aparare a Romaniei", a declarat ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, la ceremonia de preluare a aparatelor de zbor.
Motoc a mai spus ca aceasta achizitie va asigura Romaniei o aparare redutabila si durabila, escadrila de avioane F16 reprezentand conditia de eligibilitate pentru programul F35 si un mijloc de tranzitie catre acest obiectiv.
"Intrarea in serviciu a acestor aeronave inseamna intrarea Romaniei in clubul F16 si sansa pentru un nou inceput pentru prestigioasa scoala romaneasca de pilotaj, care se mandreste cu o traditie printre cele mai vechi din lume", a adaugat Mihnea Motoc.
La randul sau, ministrul Apararii din Portugalia, Jose Alberto de Azeredo Lopes, a spus ca preluarea aeronavelor este "un exemplu concret si plin de virtuti care, dupa cum se stie, reprezinta implicarea noastra, ale ambelor tari. Un cuvant special de apreciere as dori sa adresez Statelor Unite ale Americii".
Cele sase aeronave, modernizate in varianta MLU M5.2, vor fi operate de la Baza 86 Aeriana "Locotenent aviator Gheorghe Mociornita", de la Fetesti, potrivit Ministerului Apararii Nationale.
Contractul privind achizitia a 12 avioane F16, in valoare de aproximativ 628 de milioane de euro, cu TVA, incheiat intre Guvernul Romaniei, prin Compania Nationala Romtehnica, si cel al Republicii Portugheze, a intrat in vigoare la 30 septembrie 2013, a precizat MApN.
Urmatorul lot de trei aeronave va fi livrat la sfarsitul acestui an, iar ultimele trei vor intra in inzestrarea Armatei Romaniei in anul 2017.
Primele 6 avioane F-16 Fighting Falcon vor fi preluate miercuri de Fortele Aeriene Romane de la o baza din Portugalia
VIDEO Imagini cu unul din avioanele de vanatoare F-16 ale Romaniei
VIDEO F-16 si Romania. Cat de "actuale" sunt avioanele ce vor ajunge in dotarea Fortelor Aeriene Romane si ce perspective sunt pentru achizitia de noi modele F-16
Citeste mai multe despre achizitie f16 mihnea motoc fortele aeriene romane avioane f 16
p.s Flacara Olimpica a Caderii suhoaielor au pornit o turcii ! bine au facut !
p.s pe vremuri PRO TV a filmat la Kitila in Finalanda un test drive la VOLVO Cross Country, Am Admirat atat performanta masinii cat si rezistenta lacului inghetat unde..vara e romantic sa prinzi stiuca la blinker (cei 590 de celoveci ucisi de Hayha au devenit stiuci in Finalanda !)
vezi: http://adevarul.ro/news/eveniment/exclusiv-wikileaks-despre-romania-basescu-pariat-numai-avioanele-f-16-1_50bd3e437c42d5a663c8ed08/index.html
Nu avem ce sa facem cu asemenea vechituri. Ca sa ne folosească într-adevăr pentru apărarea României am avea nevoie de sute de avioane F-16 noi pe care sa le putem repara în țara ca pe Migurile 21. Cu 12 vechituri este mai rău decât dacă nu le-am poseda. Ne-au păgubit deja cu prețul exorbitant plătit pentru ele, din care Băsescu a tras un comision ce se ridica la zeci de milioane Euro, iar în continuare țara va fi arsa la buzunar cu întreținerea excesiv de scumpa a acestor rable.
solutia cea mai ieftina nu e mereu cea mai bun
Ce muriti de ciuda rusofonilor ca Romania si-a tras avioane moderne. F16 a doborat o groaza de avioane rusesti
cine vorbea de postac
Gripen e 100% compatibil cu NATO - poate nu 100% in Flygvapnet, dar Suedia nu e in NATO. Ungaria si Cehia sint! Si ei le folosesc cu succes, au piloti antrenati, aviatia lor are o valoare in NATO. Nu cea romana, din pacate!
Poate facem o expozitie de muzeu, in care punem rablele astea langa fregatele englezesti. Acum sa vezi bani pentru intretinere si pentru dotare cu armament.
"Ceremonia de preluare a aeronavelor...", adica trebuie sa batem din palme? ne a obisnuit nea Nicu cu asta, asa ca putem sa facem sacrificiul.