Copresedintele PNL, Vasile Blaga, s-a prezentat in aceasta dimineata la DNA Ploiesti, unde este chemat pentru a fi audiat in calitate de suspect intr-un dosar de coruptie, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Potrivit acestora, ar fi vorba de luare de mita la acordarea unui contract. Fapta s-ar fi petrecut intre 2009 si 2012, dar nu e clar deocamdata in ce calitate.

Vasile Blaga, la DNA PloiestiFoto: Captura Digi 24

UPDATE 12.12 Vasile Blaga a iesit din sediul DNA putin dupa ora 12.00 si a spus ca o sa-si dovedeasca nevinovatia. Intrebat daca isi va da demisia din functia de co-presedinte PNL, el a spus ca sunt “primul care trebuie sa respecte statutul PNL”, “voi actiona in consecinta”.

Potrivit statutului PNL (Art. 26), membrilor care ocupa functii de conducere in interiorul partidului, suspendarea din functie care ocupa functii de conducere in interiorul partidului, suspendarea din functie se aplica de drept in cazul dispunerii masurilor de arestare preventiva sau de arest la domiciliu, pecum si in cazul condamnarii in prima instanta.

Pe de alta parte, PNL are si un cod de integritate pentru candidatii la alegeri, cum este cazul lui Blaga, care prevede ca nu pot candida cei care sunt urmariti penal pentru luare si dare de mita. Potrivit DNA, Blaga este urmarit pentru trafic de influenta.

Potrivit Digi 24, Blaga este acuzat de trafic de influenta. Ar fi vorba de comisioane de 10% din valoare unor contracte publice, sumele s-ar ridica la cateva sute de mii de euro.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, ar fi vorba de bani pentru campania electorală. Denunțătorul ar fi patronul Tehnologica Radion. Acesta ar urma să fie audiat in dosar. Blaga ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte în mod preferenţial.

Ar fi vorba de denunțuri făcute în închisoare. În dosar ar mai putea fi audiată și Elena Udrea.

Vasile Blaga a mai fost citat la DNA pana acum, dar in calitate de martor. Ultima data a fost audiat pe 19 septembrie la sediul central al DNA in calitate de martor intr-un dosar care viza, potrivit surselor Hotnews.ro o mita la IJP Bihor.

Vasile Blaga a fost ministru de interne din decembrie 2009 pana in septembrie 2010, cand a demisionat, in urma protestului organizat de politisti care si-au aruncat caschetele in fata palatului Cotroceni. Din noiembrie 2011 pana in iulie 2012 a ocupat functia de presedinte al Senatului iar din iunie 2012 pana in noiembrie 2014 a fost presedintele fostului PDL. In urma fuziunii cu PNL, a devenit copresedinte alaturi de Alina Gorghiu.