E dificil sa gasesti in trecutul recent o scrisoare atat de dura adresata de liderii universitatilor de medicina din Romania unor parlamentari romani, care mai sunt si medici. Cauza criticilor sunt amendamentele propuse de senatorul PSD Florian Popa, medic si fost rector, si de Daniel Fenechiu, deputat fost PPDD, la legea anti-fumat. Amendamentele respective relaxeaza atat de mult legea incat ar permite din nou fumatul in orice spatiu public.

medicul Florian Popa, senator PSDFoto: Agerpres

Ele sunt sustinute si de alti parlamentari medici, precum Marin Burlea, senator PSD. Astazi, comisiile reunite ale Camerei Deputatilor urmeaza sa decida daca vor acorda un aviz pozitiv sau negativ amendamentelor inainte de votul din plenul Camerei Deputatilor. Un rol principal in dezbatere il joaca al treilea parlamentar PSD, Florin Buicu. Desi Florin Buicu este medic si specialist in sanatate publica, presa a scris in mai multe randuri ca sustine tacit relaxarea legii anti-fumat.

O scrisoare in termeni foarte duri semnata de liderii tuturor universitatilor de medicina din Romania isi exprima „consternarea si profunda dezamagire” in privinta amendamentelor propuse si votate chiar de parlamentari medici: „Aflati sub juramantul lui Hipocrat, preocuparea medicilor NU poate fi alta decat aceea de a lupta, prin orice mijloace, impotriva efectelor devastatoare ale fumatului asupra sanatatii publice si nicidecum de a propune masuri de relaxare a actualei legi antifumat”. Scrisoarea, semnata de membrii Senatului Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania, precizeaza ca „intregul corp medical sustine fara rezerve actuala forma a legii 15/2016 si se opune oricaror amendamente al caror obiectiv il constituie relaxarea prevederilor ei”. Si comisarul european pentru Sanatate a scris recent parlamentarilor romani avertizandu-i ca amendamentele respective „nu protejeaza sanatatea cetatenilor”.

Pare ca suntem in fata unei controverse, dar in realitate nu exista nicio controversa. Comunitatea medicala si stiintifica internationala este clara in privinta efectelor nocive ale fumatului in spatii publice inchise. Numeroase studii arata ca nefumatorii sunt complet protejati de efectele nocive ale expunerii la fumul de tigara doar daca se fumeaza in aer liber la distanta de intrarea in cladiri.

In Marea Britanie, fumatul este interzis in masina personala daca se afla si un minor in ea, iar in Statele Unite nu este permis fumatul la mai putin de 100 de metri de intrarea intr-o cladire. Alte tari precum Franta, Croatia, Ungaria, Finlanda sau Bulgaria au legi mai severe decat actuala forma a legii romanesti anti-fumat. Argumentul economic, care sustine ca industria tutunului este un contributor important la bugetul tarii, a fost la randu-i invalidat de experientele altor tari care nu au avut de suferit economic dupa adoptarea unor legi antifumat mult mai dure decat cea romaneasca.

In ciuda zgomotului creat imediat dupa adoptarea legii 15/2016, ea a fost aplicata pana acum fara mari probleme. Este posibil si un efect al faptului ca peste 75% dintre romani sustin o astfel de masura (studiu IRES). In plus, mai toate societatile medicale din Romania au sustinut aceasta lege, ea beneficiind si de sustinerea multor organizatii internationale cu activitate medicala.

In acest context, adoptarea de catre Comisia de Sanatate (!!!) din Senat a amendamentelor medicului Florian Popa, care practic anuleaza legea, este un fenomen imposibil de explicat logic. In spatiul mediatic s-au vehiculat presupuneri legate de influenta industriei tutunului asupra acestor senatori, dar fara vreo dovada directa.

Daca deputatii vor aproba astazi modificarile adoptate de colegii lor senatori, Romania va fi prima tara din lume pe cale sa anuleze legislatia anti-fumat dupa ce initial a adoptat-o.