Angajatii Postei Romane din mai multe orase din tara au protestat, marti dimineata, acuzand conducerile Companiei si Ministerului Comunicatiilor de lipsa de interes fata de problemelor oamenilor, printre solicitarile lor numarandu-se cresterea salariilor si imbunatatirea conditiilor de munca, informeaza Mediafax.

Protest al postasilorFoto: Agerpres

Postasii din judetul Dolj au protestat, marti dimineata, in fata punctului de tranzit din zona Garii Craiova, nemultumiti de faptul ca sefii Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) refuza sa le creasca salariile si sa le ofere conditii decente de munca, protestul fiind indreptat si impotriva conducerii ministerului Comunicatiilor.

Aproape 200 de persoane au participat la mitingul, de marti dimineata, organizat, in Craiova, de Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), filiala Dolj. Oamenii cer majorarea salariilor cu 200 lei si sa fie platiti pentru cat muncesc efectiv.

"Suntem in situatia in care mii de colegi ai nostri au salariul minim pe economie, dupa 10-15 ani de munca sau chiar 20 ani de munca. Salariul din economie creste, dar cele din Posta Romana raman pe loc sau, mai rau, sunt taiate in urma normarilor. Avem foarte multi colegi cu jumatate de norma sau 75%, dar ei muncesc la program normal, 100%, sau chiar mai mult pentru ca trebuie sa isi termine traseul. Normarea se face din birourile Companiei. Nu vin sa vada efectiv cat muncesc oamenii. Pe de alta parte, nu avem echipamente de protectie, salariatii nu au uniforme, incaltaminte", a afirmat Florin Sancaru, angajat al Companiei Nationale Posta Romana.

Liderii sindicali spun ca pe langa majorarea salariilor oamenii cer si conditii decente de munca si acuza conducerea CNPR si pe cea a actionarului majoritar, Ministerul Comunicatiilor, de faptul ca nu vrea rezolvarea problemelor angajatilor.

"Vara asta am avut vreo 10 intalniri in cadrul comisiilor de negociere, dar suntem prinsi undeva la mijloc intr-un joc. Suntem plimbati de la minister la Companie si de la Companie la minister. Am ajuns la concluzia ca suntem un fel de bataie de joc. Salariatii sunt revoltati deoarece conducerea CNPR refuza sa acorde aceasta majorare salariala. Si nu se cere decat 200 lei. 50% dintre salariati au venituri nete intre 910 si 1100 lei si ei chiar muncesc. Cu ce sunt ei de vina pentru faptul ca, in ultimii ani, conducerea Companiei a pierdut contracte pe banda rulanta, iar cele incheiate au fost paguboase? Salariatii au salarii mizerii, iar conducatorii nostri au salarii de 10.000 lei la care se adauga si sporuri de conducere de 2.700. Daca facem un calcul, vorbim de echivalentul a 10-11 salarii ale unui factor postal. Iar agentii postali merg prin ploaie, prin vant, prin frig sau prin caldura, nu stau in birouri. Fara echipamente de lucru, cu genti de proasta calitate, cumparate de ei din magazine. Plus ca, mai ales in judet, angajatii nu au apa curenta in cladirile in care lucreaza, nu au toalete, ploua prin tavane, geamurile sunt sparte", a declarat, pentru Mediafax, presedintele SLPR - filiala Dolj, Titi Roman.

Acesta a mai precizat ca angajatii asteapta o decizie favorabila in cadrul sedintei Consiliului de Administratie al Companiei Nationale Posta Romana, sedinta care va avea loc vineri si in cadrul careia conducerea ar urma sa prezinte variantele de majorari salariale, precum si impactul asupra bugetului de venituri si cheltuieli. Daca nici de aceasta data solicitarile lor nu vor fi solutionate postasii sunt hotarati sa intrerupa lucrul pe perioada nelimitata, fie pana vor primi salarii mai mari, fie pana la demisia conducerii companiei.

Circa 100 de lucratori postali au protest, marti dimineata, in Piata Garii din centrul municipiului Arad, cerand salarii mai mari si conditii mai bune de munca, dar si obligarea conducerii Companiei Nationale Posta Romana sa isi creasca veniturile, pentru ca astfel cresterea salariilor nu ar mai reprezenta o problema.

"Prima si cea mai importanta nemultumire este ca suntem mintiti, din luna mai si pana in acest moment, cu toate ca promisiuni sunt din partea conducerii Companiei Nationale Posta Romana si Ministerului Comunicatiilor ca revendicarile noastre sunt solutionate", a declarat, pentru Mediafax, liderul sindicatului din cadrul Postei Arad, Ilie Tripa.

Sindicalistii spun ca inca din luna mai conducerea Companiei Nationale Posta Romana si Ministerul Comunicatiilor le-au promis salarii mai mari, dar totul a ramas doar promisiune, asa ca cer acum o majorare a salariilor cu 200 de lei in suma fixa pentru fiecare angajat.

Protestul s-a incheiat in jurul orei 09.30, dar sindicalistii spun ca daca in urma noilor negocieri si discutii cu conducerea Postei nu se va ajunge la o intelegere, vor continua protestele.

Si postasii din Slatina au protestat, marti dimineata, in fata sediului din centrul municipiului, fiind pentru a doua oara cand acestia ies in strada. Oamenii s-au plans de conditiile de munca si de salariile mici.