Actorul Sebastian Papaiani a murit marti dimineata, informeaza TVR. Actorul in varsta de 80 de ani avea probleme de sanatate, iar in luna mai suferise un accident vascular.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sebastian Papaiani a suferit in luna mai un accident vascular cerebral, fiind internat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, pe sectia de Neurologie.

Sebastian Papaiani s-a nascut pe 25 august 1936, la Pitesti (Arges). Copilaria si-a petrecut-o, dupa cum declara actorul, "intr-o lume modesta, intr-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de tigani, dar tigani cu care puteai sa fii prieten...", informeaza Mediafax.

Tatal sau, Alecu Papaiani, era grec de origine, Papayannis fiind proprietarul unei curti, undeva in marginimea Pitestiului in care erau apartamente de doua camarute, inchiriate de cosari, geambasi, lustragii etc. Alaturi de prietenii lui era fascinat de circul ce venea in cartier si de filmele ce rulau in acei ani, iar John Wayne si Johnny Weissmuller erau preferatii lui.

La 17 ani se angajeaza contabil la un oficiu farmaceutic, joaca teatru de amatori, indrumat de fosta Miss Romania 1936, Crina Cojocaru, care il determina sa treaca peste multe obstacole si sa devina actor.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, promotia 1960 si in 1963 debuteaza in filmul / comedia regizorului Geo Zaizescu , "Un suras in plina vara", unde alaturi de tanara si frumoasa actrita Florina Luican, se face remarcat atat de critici cat si de public. Filmeaza an de an, atat in drame cat si in comedii si ramane pentru totdeauna de neegalat in memoria cinefililor in rolurile :Plutonier Capsuna / "B.D....", Alecu / "Asta seara dansam in familie", Pacala, Pompei / "Toamna bobocilor" si mai ales Ieremia / "Toate panzele sus".

Actorul a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler.

In anul 2011, Sebastian Papaiani a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului din Capitala. "Impart bucuria si emotia cu dumneavoastra. Fara public nu se face nici teatru, nici film", a spus Papaiani, inainte sa dezveleasca steaua care i-a fost acordata pe Aleea Celebritatilor. Actorul a multumit familiei sale in discursul pe care l-a avut, dar si primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la eveniment pentru a-i inmana acestuia, dar si actritei Ileana Stana-Ionescu, Placheta Orasului Bucuresti, in semn de recunoastere pentru intreaga lor cariera.

"Multumesc mamei mele, care m-a facut, tatalui meu, care m-a batut, domnului primar, care a avut forta sa ia pentru mine o stea de pe cer si s-o aduca pe pamant", a mai spus Papaiani.

De asemenea, el a recitat o poezie despre care a marturisit ca a invatat-o de la actrita Draga Olteanu Matei. Deoarece in poezie era vorba despre un pestisor care s-a indragostit de o stea, Papaiani a spus ca, joi, el a devenit "pestisorul" stelei sale. "Multumesc sotiei mele, care a fost aproape de mine in pat si pe strada", a incheiat actorul seria multumirilor.