Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a anuntat luni ca va depune la Parchetul General o cerere prin care solicita revocarea procurorilor care se ocupa de dosarele Revolutiei si Mineriadei.

Teodor MariesFoto: Agerpres

Teodor Maries s-a intalnit, luni, cu procurorul general Augustin Lazar, principala tema de discutie fiind stadiul cercetarilor in dosarele Revolutiei si Mineriadei, relateaza Agerpres.

Dupa intalnire, Maries a declarat ca va depune la Parchet o cerere de recuzare a procurorilor militari care efectueaza in prezent investigatiile in cele doua dosare, deoarece acestia sunt 'slabi din punct de vedere profesional' si sunt incompatibili.

"Ei au inceput sa faca niste adrese pe la CNSAS, pe la Parlament pentru a primi documente. Eu le-am reprosat ca nu trebuie sa faca adrese, ei trebuie sa ridice documente. Generalul Voinea a ridicat 108 jurnale de lupta si, cand am intrat in greva foamei, Guvernul Boc a desecretizat jurnale de lupta. Sa mearga sa le ridice, nu sa astepte adrese, sa pierdem timp. De aici se vede lipsa de profesionalism a celor care au fost numiti pe caz. (...) Noi nu avem dialog cu echipa actuala, nici pe Mineriada, nici pe Revolutie", a spus Maries.

In opinia sa, termenul de un an promis de procurorul general pentru finalizarea dosarului Revolutiei este nerealist daca se pastreaza actuala echipa de procurori.

El a sustinut ca procurorul general trebuie sa aleaga pentru cele doua dosare procurori care au mai lucrat in aceste cauze si au competenta necesara.

Maries a adaugat ca va solicita si recuzarea lui Codrut Olaru, fostul sef al DIICOT, in prezent procuror la Parchetul Militar.

"Lui Codrut Olaru i-am reprosat la momentul in care a candidat la functia de procuror general ca si-a pregatit terenul pentru a veni la Sectia Parchetelor Militare cu un an si ceva inainte, si-a luat niste grade sarind peste niste ani pe care trebuia sa ii astepte pentru gradele respective, a lucrat la Ministerul Apararii. Codrut Olaru trebuia sa candideze la pensie, nu la CSM", a afirmat Teodor Maries.

Intalnirea de la Parchetul General are loc dupa ce Asociatia 21 Decembrie a transmis presedintelui Klaus Iohannis, in urma cu o saptamana, un proiect de ordonanta de urgenta care prevede infiintarea unei structuri in Parchet care sa investigheze crimele impotriva umanitatii.

Aceasta structura ar urma sa functioneze in cadrul Parchetului General, cu 25 de procurori si 20 de politisti, iar domeniul de activitate ar fi investigarea crimelor impotriva umanitatii din perioada 1945-1990.