Istoricul Neagu Djuvara si filosoful Mihai Sora au fost decorati, luni, la Palatul Cotroceni, cu ocazia implinirii varstei de 100 de ani, presedintele Klaus Iohannis afirmand ca Romania a fost "binecuvantata" cu intelectuali de marca, a caror opera va ramane mereu tanara. Neagu Djuvara a spus, la randul sau, ca se simte "mititel de tot" la primirea acestei distinctii.

Klaus Iohannis i-a decorat pe Neagu Djuvara si Mihai SoraFoto: Facebook - Klaus Iohannis

Mihai Sora si Neagu Djuvara au primit din partea presedintelui Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, scrie News.ro.

"Este o onoare pentru mine ca in numele statului roman sa va inmanez Ordinul National Steaua Romaniei, cinstind astfel opera omnia a fiecaruia dintre dumneavoastra. In nume personal si, sunt convins, in asentimentul compatriotilor nostri, va felicit pentru impresionantele realizari ce stau marturie unor cariere, vieti si caractere exemplare", a spus presedintele.

Seful statului a afirmat ca cei doi au trasat in domeniile istoriei si filosofiei adevarate repere de cunoastere, cu un "profund atasament etic". "Romania a fost binecuvantata in secolul unitatii sale nationale cu intelectuali de marca, avand astfel privilegiul de a contribui la progresul civilizatiei", a spus Iohannis.

Presedintele i-a transmis lui Djuvara ca a facut un "dar" catre generatiile tinere prin intelegerea trecutului si respectul valorilor, iar Mihai Sora a "condus spiritul prin zbuciumul vietii contemporane" pentru intreaga tara, "ca prin dialoguri, dileme si interogatii sa ne putem orienta in fata provocarilor prezentului".

"Prin generatiile de specialisti care au avut sansa sa va cunoasca lucrarile, sa va fie discipoli ori colaboratori opera dvs. ramane mereu tanara. Sunt convins ca viitorul va retine ca valoarea Romaniei moderene si democratice s-au sprijit si pe opera cu care dvs. ati imbogatit secolul marii noastre uniri", a spus presedintele.

Neagu Djuvara a rostit si el cateva cuvinte dupa primirea decoratiei, multumindu-i presedintelui. "Ma simt foarte magulit si va spun ca m-am strivit asa de intamplari ca la 100 de ani sa mai ai prilejul de a primi recompense si decoratii si ma simt mititel de tot si va multumesc din suflet pentru cuvintele pe care le-ati spus", a spus istoricul.

Mihai Sora i-a multumit si el sefului statului pentru decoratie. "Sunt foarte miscat si multumesc din tot sufletul pentru aceasta decoratie pe care o primesc ca pe o mare onoare ce mi se acorda. Nu stiu in ce masura o merit, dar oricum sunt recunoscator", a afirmat filosoful.

Cei doi au fost aplaudati de presedinte si de invitatii de la Palatul Cotroceni, in mare parte oficialitati, oameni de cultura si consilieri ai lui Klaus Iohannis, printre care si vicepremierul Costin Borc, actorul Victor Rebengiuc si scriitorul Gabriel Liiceanu.

Mihai Sora si Neagu Djuvara au facut si o fotografie alaturi de Klaus Iohannis, seful statului incadrandu-i pe cei doi. "Asa ne egalizam la inaltime", a comentat Iohannis.

Neagu Djuvara a implinit 100 de ani pe 18 august, iar Mihai Sora va atinge centenarul pe 7 noiembrie.