Ambasada Rusiei la Bucuresti anunta o "contributie financiara modesta" pentru cumpararea de catre statul roman a sculpturii lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului", intr-un comunicat in care este postat si un videoclip de propaganda in care se afirma ca armatele Romaniei si URSS au luptat impreuna pentru independenta Europei.

Campanie Cumintenia PamantuluiFoto: Captura YouTube

"In Romania este lansata campania pentru recuperarea patrimoniului national cultural al tarii, inclusiv a sculpturii lui Constantin Brancusi 'Cumintenia Pamantului'. Ambasada se alatura actiunii si aduce o contributie financiara modesta la fondul comun creat in acest scop", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Ambasadei.

Potrivit unei chitante postate pe pagina de Facebook a Ambasadei, suma donata este de 100 de euro.

Videoclipul pare a fi o replica la un spot realizat in aceasta vara de agentia Papaya Advertising, intitulat "Ultimul Tren", si in care apar inclusiv Stalin si soldatii Armatei Rosii care iau cu ei tezaurul Romaniei.

Acel clip prezenta doi copii ghemuiti pe marginea unei cai ferate, care vad indurerati cum istoria si "altii" - cu accent pe sovietici - le iau romanilor ce au mai de pret. Spotul se incheie cu un tren care duce Cumintenia Pamantului si se opreste in fata copiilor.

In clipul distribuit de Ambasada Rusiei, se afirma ca, in primul Razboi Mondial, "armata rusa si armata romana lupta impreuna pentru independenta Romaniei".

In al doilea Razboi Mondial, "armata sovietica si armata romana lupta impreuna pentru independenta Europei, industrializarea Romaniei".

Dupa ce apare o fotografie cu Dumitru Prunariu, se afirma: "Romania se reconstruieste economic si social cu ajutorul Uniunii Sovietice".

Concluzia videoclipului: "Copiii trebuie sa invete istoria adevarata. Romania trebuie sa-si recupereze valorile".