Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni seara ca nu s-a gandit deocamdata la numirea unui nou director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), dupa demisia lui Mihai Razvan Ungureanu, si ca va veni cu o propunere in acest sens dupa alegeri, pe care o va adresa noului Parlament.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Cred ca acest Parlament va fi foarte ocupat cu alegerile si sper sa fie si foarte ocupat cu a gasi candidati care nu au dosare penale, sper sa fie ocupati si cu o campanie curata, asa ca nu cred ca le voi incarca agenda cu numirea unui nou director la SIE. Lucrurile sunt sub control, generalul Silviu Predoiu a mai fost o perioada la interimat si nu este o situatie care reclama o interventie foarte urgenta din partea Parlamentului, alta decat sa ia act de demisia dlui Ungureanu. Deci, probabil voi face o propunere noului Parlament, dupa alegeri", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Intrebat daca s-a gandit la un nou nume pentru ocuparea acestei functii, Iohannis a raspuns: "Sincer, nu, dar avem timp destul pana dupa alegeri".

Seful statului a fost intrebat si despre eventualele neintelegeri pe care le-ar fi avut cu Mihai Razvan Ungureanu cat timp acesta s-a aflat la conducerea SIE, el negand. "Vedeti, aceasta zona a spionilor este intotdeauna foarte interesanta si este taramul unor povesti interminabile... Nu, am lucrat foarte bine cu dl Ungureanu, va amintiti ca eu l-am propus la conducerea SIE. Acum, din motive pe care probabil o sa le aflu si eu cand vom avea ocazia sa le discutam in liniste... Dar nu, nu au fost astfel de situatii care sa duca la (neintelegeri, n.r.)", a explicat Iohannis.

"Domnia sa (Ungureanu, n.r.) a mentionat motive personale si nu am informatii suplimentare, insa avand in vedere ca SIE trebuie sa lucreze permanent si sa fie in permanenta pregatit pentru a interveni in orice situatie, mi s-a parut important sa reactionez foarte repede. Asadar, imediat ce am primit aceasta demisie am acceptat-o, am comunicat ca am acceptat-o si in continuare serviciul va fi condus interimar sau pana cand se indeplinesc toate procedurile birocratice de generalul Silviu Predoiu - prim-adjunctul directorului pana astazi", a precizat seful statului, potrivit News.ro.

Iohannis a confirmat apoi si declaratiile sefului Comisiei SIE, Mihaita Calimente, potrivit carora Ungureanu a invocat probleme medicale.

"Eu am primit demisia astazi la pranz. Inteleg ca are o situatie medicala care nu i-a permis sa vina personal la Cotroceni. Vom lamuri urgent imediat ce se face bine aceasta situatie", a spus presedintele.

*****

Mihai Razvan Ungureanu a demisionat, luni, de la conducerea SIE, purtatorul de cuvant al presedintelui Iohannis anuntand ca demisia lui Mihai Ungureanu a fost inregistrata la Administratia Prezidentiala, iar presedintele Iohannis va accepta aceasta demisie. Interimar, conducerea SIE va fi asigurata de Silviu Predoiu, a mai precizat purtatorul de cuvant al sefului statului.

In 24 iunie 2015, presedintele Iohannis l-a desemnat pe Ungureanu pentru un nou mandat la conducerea SIE, acesta fiind numit prin votul Parlamentului din 30 iunie 2015.

Mihai Razvan Ungureanu a mai fost sef al SIE in perioada decembrie 2007 - februarie 2012.