Recentele initiative legislative din Parlamentu Romaniei, privind reluarea permiterii fumatului in cladirile publice sunt impotriva recomandarilor europene si a protectiei cetatenilor fata de fumat, a declarat, luni, comisarul european pentru Sanatate, Vytenis Andriukaitis.

Foto:

"Posibilitatea permiterii fumatului, din nou, in spatiile publice (inchise - n.r.) va fi pe deplin impotriva recomandarilor din 2009 ale Comisiei si bineinteles va fi impotriva obiectivului Romaniei de a avea prima generatie fara tutun pana in anul 2035 si impotriva Conventiei-cadru pentru controlul tutunului" - a declarat, pentru HotNews, comisarul european pentru Sanatate.

Vytenis Andriukaitis

Vytenis Andriukaitis

Foto: Comisia Europeana

Vytenis Andriukaitis a atras atentia aupra expunerii la fumat la care sunt supusi cetatenii romani.

"E foarte important sa spunem ca cetatenii romani sunt printre cei mai expusi la fumat din toata Uniunea Europeana. 80% dintre cetatenii romani au fost expusi la fumat, in baruri, de mai bine de trei ori mai multi decat media UE, de 25%" - a mai aratat "ministrul european" al Sanatatii.

In context, oficialul de la Bruxelles a laudat actuala lege antifumat, 15/2016, initiata de deputata Aurelia Cristea, si intrata in vigoare din martie 2016, Andriukaitis aratand ca noile initiative parlamenare de modificare a acesui act nomativ vor afecta protectia cetatenilor, daca vor fi adoptate.

"Bineinteles, o asemenea posibilitate de a intari cadrul antifumat este foarte valoaroasa si sunt ingrijorat ca o astfel de initiativa legislativa, care sa permita fumatul in spatiile publice, va fi impotriva protejarii sanatatii publice si a posibilitatii protejarii cetatenilor" - a mai afirmat comisarul european pentru Sanatate, Vytenis Andriukaitis.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut un apel, luni, la parlamentari sa "opreasca schilodirea" legii antifumat.

"Legea anti-fumat a fost atacata si in Parlament, chiar de medici cu renume, care au adus amendamente care pun in pericol sanatatea tuturor romanilor, amendamente care permit in realitate sa se fumeze in orice spatiu inchis. Romania ar deveni un caz unic in lumea civilizata, am deveni, potrivit tuturor expertilor pe care i-am consultat, prima tara care imblanzeste legile anti-fumat", a spus ministrul, luni, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.

In iunie 2016, Senatul a decis deja modificarea Legii antifumat, prin redefinirea spatiului public inchis - acesta fiind incadrat de pereti de jur imprejur, prin permiterea fumatului in spatii separate, complet izolate si inscriptionate, dupa cum a relatat Mediafax.

Initiativa legislativa de slabire a restrictiilor antifumat se afla in prezent in Camera Deputatilor, care este for decizional.