Tribunalul Ilfov a decis definitiv, luni, liberarea conditionata a lui Gheorghe Mencinicopschi, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa de opt ani de inchisoare primita in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, informeaza News.ro.

Gheorghe MencinicopschiFoto: Agerpres

Instanta a admis astfel contestatia formulata de Gheorghe Mencinicopschi dupa ce Judecatoria Sectorului 4 respinsese, in 6 septembrie, propunerea comisiei de specialitate de la Penitenciarul Jilava de liberare conditionata a fostului director al Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi.

Decizia judecatorului Mihai Roman de la Tribunalul Ilfov este definitiva, Gheorghe Mencinicopschi urmand sa plece din Penitenciarul Bucuresti - Jilava dupa ce vor fi trimise la unitatea de detentie documentele de la instanta.

In 6 septembrie, Judecatoria Sectorului 4 respinsese ca nefondata propunerea de liberare conditionata a lui Gheorghe Mencinicopschi si fixase termen de reiterare a cererii in 1 decembrie 2016.

Gheorghe Mencinicopschi a fost incarcerat in 8 august 2014, dupa condamnarea definitiva la opt ani de inchisoare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Din aceasta pedeapsa, Mencinicopschi a executat 780 de zile, adica putin peste doi ani.

In cei doi ani de detentie petrecuti la Penitenciarul Jilava, familia lui Mencinicopschi a cerut eliberarea acestuia din inchisoare, pe motiv ca fostul director al ICA se confrunta cu probleme grave de sanatate, noteaza Agerpres. De altfel, familia lui Mencinicopschi a depus si o cerere de gratiere, respinsa in februarie 2015 de presedintele Klaus Iohannis.

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la inchisoare pentru ca, sustin judecatorii in motivarea deciziei, el a urmarit "cu orice pret" privatizarea ICA in favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.

In dosarul ICA au mai fost condamnati definitiv, in 8 august 2014, de Curtea de Apel Bucuresti, Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, la opt ani de inchisoarem si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis, la sapte ani de inchisoare.

In acest dosar, prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanta dispunand, prin decizia definitiva din 2014, confiscarea mai multor imobile apatinand inculpatilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena si cel al grupului de firme Grivco.