Sindicalistii din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) declanseaza, luni, actiuni de protest in cinci penitenciare din tara, la Gherla, Craiova, Poarta Alba, Giurgiu si Codlea, nemultumiti ca nu primesc aceleasi drepturi salariale ca angajatii din sistemul de aparare si ordine publica, transmite News.ro. Liderul sindicatelor din ANP s-a intalnit cu ministrul Justitiei, Raluca Pruna si a declarat ca negocierile au esuat iar protestele vor continua.

Penitenciarul GherlaFoto: Google Maps

UPDATE 11.53Cateva zeci de persoane, membri ai Sindicatului Magura Codlea, afiliat Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), protesteaza luni, incepand cu ora 11,00, in fata Penitenciarului Codlea.

Presedintele Federatiei sindicatelor din ANP, Florin Schiopu, a declarat, luni, dupa o intalnire cu Raluca Pruna, ca negocierile au esuat si ca sindicalistii vor continua protestele. Reprezentanti ai sindicalistilor s-au intalnit cu ministrul Justitiei in Penitenciarul Gherla. (Agerpres)

UPDATE 10.33Peste 100 de angajati ai Penitenciarului Gherla protesteaza, luni, fata de conditiile de munca pe care le au si fata de nivelul de salarizare, cerand, totodata, demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, precum si demisia Guvernului Ciolos. Protestul era programat sa inceapa la ora 11,00, dar angajatii nemultumiti au iesit in strada, in fata penitenciarului, cu circa o ora mai devreme.

UPDATE 10.17Aproximativ 50 de angajati de la Penitenciarul Poarta Alba si Penitenciarul Spital Poarta Alba au protestat, luni dimineata, in fata unitatii de detentie, ei cerand demisia ministrului Justitiei, Raluca Pruna, si a ministrului Muncii, Dragos Paslaru. Oamenii s-au adunat de la ora 9.00 in fata Penitenciarului Poarta Alba, folosind vuvuzele si scandand lozinci impotriva ministrilor Raluca Pruna si Dragos Paslaru.

"Dupa ce au notificat angajatorii cu privire la dezacordul de a se mai depasi plafonul de 180 de ore suplimentare anual, si ulterior initierii, sub coordonare si protectie sindicala, a refuzului muncii suplimentare exprimat de catre toti salariatii, actiuni care vor bloca penitenciarele in luna octombrie 2016, Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP), membru al Federatiei Publisind si a Blocului National Sindical si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), membra a Confederatiei Sindicale Cartel ALFA, declanseaza mitinguri in tot sistemul penitenciar si la Ministerul Justitiei", anunta sindicalistii.

Seria de proteste incepe luni la Penitenciarul Gherla, Penitenciarul de Minori si Tineri Craiova, Penitenciarul Poarta Alba, Penitenciarul Giurgiu si Penitenciar Codlea.

Sindicalistii i-au solicitat ministrului Justitiei, care a anuntat ca va fi luni la Penitenciarul Gherla, sa se intalneasca cu ei inainte de mitingul de protest, programat intre orele 11.00 si 15.00.

Angajatii din penitenciare spun ca actiunile sindicale extinse la nivel national, care includ refuzul muncii suplimentare, pichetarea tuturor penitenciarelor, mitinguri la sediile Ministerului Justitiei si Administratiei Nationale a Penitenciarelor, "vor continua pe termen nedeterminat pana cand Guvernul Romaniei, Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor vor intelege sa aplice legislatia in vigoare si sa trateze personalul din penitenciare in mod egal si nediscriminator, similar cu angajatii tuturor institutiilor publice din sistemul de aparare nationala".

Sindicalistii mai anunta ca vor adresa o scrisoare deschisa premierului, presedintelui si institutiilor europene in care vor da detalii complete despre modul in care, in sectorul justitiei, "aplicarea legii a devenit o simpla optiune".

"Salariatii din penitenciare vor primi incepand cu luna august drepturile legale prevazute de OUG 20/2016 (in suma compensatorie) sau, in caz contrar, sistemul va fi blocat prin simpla aplicare a legii, respectiv prin refuzul muncii in plus, actiune dublata prin proteste pe termen nedeterminat", arata angajatii din ANP.

Dupa mitingurile de luni, calendarul actiunilor de protest, anuntat de sindicalisti, este urmatorul: