Seful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, a criticat pe Facebook modul in care institutiile statului, dar si televiziunile de stiri au reactionat la cutremur, subliniind ca ele nu si-au facut treaba corespunzator atunci cand vine vorba de comunicarea cu cetatenii/publicul dupa cutremurul din noaptea de vineri spre sambata.

Valentin MirceaFoto: Arhiva personala

Intr-un comentariu initial scris pe Facebook la o ora de la cutremur, Valentin Mircea spune ca "Daca acest cutremur ar fi fost un exercitiu privind pregatirea pentru un mare cutremur, acesta tocmai a esuat, in aspecte elementare: informarea publicului, coordonarea rapida a reactiei."

  • Comentariile lui Valentin Mircea:

"Update. Bilant la 60 min de la un cutremur destul de serios si un val de panica in toata Romania:

1. Mijloacele de informare in masa au esuat, in cea mai mare parte, sa informeze/linisteasca oamenii. Televiziunile transmit in continuare emisiuni in reluare iar televiziunille de stiri (Digi 24, Realitatea, Antena 3) nu au nici macar informatii pe burtiera!!

2. Nicio reactie a autoritatilor publice. DSU preia informatia dar nu transmite alerta, pe site sau pe aplicatia dedicata.

3. Institutul de Fizica Pamantului transmite date despre cutremur, culese, in mod automat, pe Twitter (!?) accesat de foarte putini romani.

4. Noroc cu Facebook.

Daca acest cutremur ar fi fost un exercitiu privind pregatirea pentru un mare cutremur, acesta tocmai a esuat, in aspecte elementare: informarea publicului, coordonarea rapida a reactiei.

Televiziunile de stiri din Romania transmit doar jurnale si emisiuni in reluare, la mai mult de 30 minute de la cutremur!!?? Nicio mentiune despre ce se intampla."

"IGSU - 0 (zero).

Televiziunile de stiri - 0 (zero)

Institutul de Fizica Pamantului - 1 (unu) - a 'crapat' site-ul iar comunicarea pe paginile de socializare s-a limitat la Twitter!

Concluzia preliminara: institutiile statului roman au note maxime la simpozioane si umflat muschii dar nu va bazati pe ele cand va lovi un mare cutremur.

Mass-media si mai ales televiziunile sunt odioase: ore intregi nici macar nu au oferit vreo informatie elementara despre cutremur si nu au linistit oamenii. Cand s-a facut ziua, au inceput sa sperie oamenii si sa ofere bazaconiile obisnuite (gen "cum vor tehnocratii sa va ia casele dupa cutremur"). Deoarece televiziunile aza-zise de stiri traiesc din teama si cultiva si propaga teama, exact ca dictaturile de oriunde din lumea asta.

Ceea ce putini stiu este ca televiziunile au OBLIGATIA DE A INFORMA populatia, mai ales in situatii de urgente si catastrofe iar in schimbul acestei obligatii beneficiaza de facilitati, asa cum este obligatia cablistilor de a ne baga pe gat, in pachetul de baza, un numar aberant de mare de televiziuni care nu ofera nimic de calitate ('must-carry').

Daca tot primesc informatiile necesare de pe internet si de la centre de geofizica din strainatate, o sa cer cablistului meu sa elimine din pachetul de baza televiziunile care nu isi fac treaba si care nu ofera nimic. Este dreptul meu si daca va fi nevoie voi contesta chiar articolul din Legea audiovizualului care impune obligatia de 'must-carry' si care incalca, in loc sa garanteze dreptul meu constitutional la informare."