Interventia la cutremur nu este numai a statului, a Guvernului central, nu este numai a IGSU, incepe cu omul de rand, cu comunitatea, cu autoritatile locale si judetene, a declarat sambata, la Brasov, secretarul de stat in MAI Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Raed ArafatFoto: Agerpres

El a adaugat ca, in mod normal, forta majora vine din partea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, dintre toate structurile statului care intervin in acest sens.

"E clar ca primul care va interveni va fi cel care il va ajuta pe vecinul lui si nu este nicio rusine si nicio anomalie in acest sens. Primaria trebuie sa fie pregatita, sa aiba stocuri de alimente, de apa, trebuie sa stie unde sa duca sinistratii care nu mai au locuinte, daca are paturi pentru ei, saci de dormit, tot ce trebuie in asemenea situatii pentru a le putea acorda ingrijire pentru o anumita perioada. Toate acestea sunt eforturi conjugate intre autoritatile centrale, cele locale si populatie mai ales. Dar cel mai important lucru este ca populatia sa fie pregatita, sa stie cum sa reactioneze. Eu cred ca asta poate salva cele mai mult vieti", a subliniat Arafat.

Potrivit acestuia, din fericire, la cutremurul inregistrat in cursul noptii de vineri spre sambata nu au fost probleme.

"A fost un cutremur de 5,6 grade, conform datelor pe care le-am primit. L-am simtit si in Brasov si a fost simtit in mai multe zone din tara, din fericire fara pagube, fara probleme deosebite. Noi, in secunda in care a avut loc cutremurul, la nivelul MAI, al IGSU, am inceput imediat verificarile, daca au fost probleme si, bineinteles, fiecare Inspectorat pentru Situatii de Urgenta a fost sunat si intrebat si urmarite apelurile de urgenta si solicitarile populatiei. Bineinteles, nu au fost probleme, dar asta ne indeamna sa ramanem pregatiti. Cutremurele pot aparea oricand, poate peste 20 de ani, poate peste doua minute, asta nu stim", a afirmat responsabilul MAI.

Raed Arafat a precizat ca spera ca tot ceea ce s-a facut in ultima perioada la nivelul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, al IGSU pentru informarea si pregatirea populatiei sa aiba efect si oamenii sa nu intre in panica si sa fie pregatiti cu alimente, apa, medicamente pentru cel putin trei zile.

Secretarul de stat a participat sambata, la Brasov, la un ceremonial militar si religios, desfasurat in centrul orasului, cu ocazia primirii Drapelului de Lupta de catre Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta "Tara Barsei".¬