Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu este compatibil cu Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), iar facilitatea nu va gazdui rachete ofensive. Rachetele de interceptare nu sunt incarcate cu focos exploziv, precizeaza vineri Biroul de Presa al NATO, ca raspuns la noi acuzatii si amenintari ale Rusiei. Precizarile vin la o zi dupa ce ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov, a acuzat faptul ca "desfasurarea de instalatii antiracheta SUA in Romania reprezinta o incalcare a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare". Oficialul rus a sustinut joi ca Statele Unite ar avea un plan de a muta arme nucleare, facand referire inclusiv la baza de la Deveselu si amenintand ca vor exista "consecinte nedorite".

In interiorul bazei de la DeveseluFoto: Hotnews

"Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare este un element esential al securitatii euro-atlantice, iar baza de aparare antiracheta a NATO de la Deveselu este complet compatibila cu Tratatul INF. Facilitatea nu va gazdui rachete ofensive. Rachetele de interceptare nu sunt armate cu focos exploziv. Sistemul de rachete balistice de aparare al NATO este defensiv, nu este conceput sau indreptat impotriva Rusiei. Acesta nu reprezinta o amenintare pentru Rusia", arata vineri NATO, intr-un comunicat.

"Un moment nou in evolutia situatiei din Europa este instalarea de elemente antiracheta la baza Deveselu din Romania, iar in perspectiva lansatoare similare antiracheta urmeaza sa fie amplasate in Polonia, asemanatoare cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de croaziera, cu raza medie de actiune, Tomahawk", a afirmat joi Riabkov.

Moscova percepe instalarea unor astfel de dispozitive pe uscat drept o incalcare directa a Tratatului INF, a subliniat ministrul adjunct de externe de la Moscova.

Reamintim ca miercuri, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Valeri Kuzmin, a sugerat, in primul interviu acordat dupa preluarea functiei, la TVR, ca sistemul antiracheta de la Deveselu ar putea avea incarcatura nucleara, "asa cum a spus si presedintele nostru", in ciuda evidentelor prezentate atat de SUA, cat si de Romania, ca facilitatea de la Deveselu nu poate adaposti arme nucleare. Kuzmin a reluat astfel teza prezentata acum cateva saptamani de un ziarist bulgar pe Euractiv.com, dezmintita atunci categoric de Romania.

Kuzmin a mai spus ca "principalul pretext pentru amplasarea sistemului, amenintarea nucleara iraniana, nu mai exista. A disparut motivul pentru crearea sistemului" si ca Moscova "nu crede in declaratiile NATO".